back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νιγηρία: Ο στρατός διαψεύδει ότι βομβάρδισε ψαράδες

Διαβάστε επίσης

Το αεροπορικό πλήγμα της Κυριακής με στόχο καταυλισμό τζιχαντιστών στην όχθη της λίμνης Τσαντ, στη Νιγηρία, «εκτελέστηκε κατά τρόπο ακριβή και επαγγελματικό», ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το επιτελείο, διαψεύδοντας πως σκοτώθηκαν κάπου είκοσι άμαχοι.

Τουλάχιστον είκοσι ψαράδες σκοτώθηκαν κατά λάθος στην αεροπορική επιδρομή των ενόπλων δυνάμεων σε χωριό που θεωρείται προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, είπαν τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικοι και πηγές προσκείμενες στον στρατό.

«Έγιναν επαληθεύσεις για να αποδειχθεί η παρουσία των τρομοκρατών, το αεροπορικό πλήγμα εκτελέστηκε κατά τρόπο ακριβή και επαγγελματικό», αντέτεινε η Πολεμική Αεροπορία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το γενικό επιτελείο.

Κατά το κείμενο, «καμιά κοινότητα πολιτών δεν βρίσκεται στο στόχαστρο» και οι άνδρες που σκοτώθηκαν «φόραγαν γιλέκα μάχης και στολές που έμοιαζαν με αυτές με τις οποίες έχουμε δει μαχητές του ΙΚΔΑ», ενώ «δεν διαπιστώθηκε καμιά αλιευτική δραστηριότητα».

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, αεροπορικό πλήγμα σε χωριό στη γειτονική επαρχία Γιόμπε στοίχισε τη ζωή σε εννέα αμάχους. Η Πολεμική Αεροπορία εξήγησε τότε πως το μαχητικό της καταδίωκε ομάδα τζιχαντιστών στη ζώνη.

Η Νιγηρία είναι αντιμέτωπη εδώ και δώδεκα χρόνια με τζιχαντιστική εξέγερση, που έχει επεκταθεί στα γειτονικά κράτη — στον Νίγηρα, στο Τσαντ, στο Καμερούν. Η δράση των τζιχαντιστών και οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή της υπολογίζεται πως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει δύο εκατομμύρια άλλους.

Τον Ιανουάριο του 2017, τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε καταυλισμό όπου φιλοξενούνταν 40.000 εκτοπισμένοι εξαιτίας της δράσης τζιχαντιστών, στη Ραν, πόλη κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

Ο νιγηριανός στρατός απέδωσε την τραγωδία στην έλλειψη «κατάλληλης σήμανσης στην περιοχή» σε έκθεσή του έξι μήνες αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα