«Άνευ προηγουμένου» υποσιτισμός πλήττει έπειτα από δέκα μήνες πολέμου τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, λίγο μετά την ανακοίνωση της απέλασης από την Αντίς Αμπέμπα 7 υπευθύνων των Ηνωμένων Εθνών.
Σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα διαδικτυακά, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) περιγράφει επίσης έναν «ανησυχητικό» υποσιτισμό μεταξύ των παιδιών, καθώς μεγαλώνει το πρόβλημα της πείνας.
«Στις περίπου 15.000 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες που παρακολουθήθηκαν την περίοδο της μελέτης, περισσότερες από 12.000, ήτοι περίπου το 79%, διαγνώστηκαν με σοβαρό υποσιτισμό», σημειώνει το OCHA.
Το επίπεδο μέτριου υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών κάτω των 5 ετών «ξεπερνάει επίσης τα επίπεδα επείγουσας ανάγκης, τα οποία έχουν οριστεί στο 15%, φτάνοντας περίπου στο 18%, ενώ το ποσοστό των παιδιών που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό φτάνει το 2,4%», πάνω από το όριο συναγερμού που είναι το 2%, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε την απέλαση εντός 72 ωρών 7 αξιωματούχων υπηρεσιών του ΟΗΕ που κατηγορεί για «ανάμειξη» στις εσωτερικές της υποθέσεις, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μέλη του OCHA και της UNICEF.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «συγκλονισμένος» και διπλωμάτες ανακοίνωσαν ότι επείγουσα σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών το μεσημέρι της Παρασκευής.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 400.000 άνθρωποι έχουν «περάσει το όριο της πείνας», αλλά πολύ λίγη ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στην περιοχή.
Στην έκθεσή του, το OCHA επισημαίνει ότι τις 7 ημέρες που προηγήθηκαν της Τρίτης, 79 φορτηγά με βοήθεια έφτασαν στην Τιγκράι μέσω Άφαρ. «Με αυτά ανήλθε σε 606 ο αριθμός των φορτηγών που έχει φτάσει στην Τιγκράι από τις 12 Ιουλίου, ήτοι το 11% των φορτηγών που κρίνονται ως απαραίτητα», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Η Αντίς Αμπέμπα δηλώνει ότι οι μάχες που διεξάγει το TPLF εμποδίζουν την άφιξη της βοήθειας, αλλά εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πρόσφατα στο AFP ότι «η αιθιοπική κυβέρνηση αρνούνταν την πρόσβαση», σε μια κατάσταση που μοιάζει με «πολιορκία».
Ο ΟΗΕ κατάφερε να πραγματοποιηθούν 17 πτήσεις που μετέφεραν επιβάτες στην Μέκελε, την πρωτεύουσα του Τιγκράι, από τον Ιούλιο. Ωστόσο μια μόνο πτήση μπόρεσε να πραγματοποιηθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο αερογέφυρας που θέλει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ