back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ επεκτάθηκε στην πολιτεία του Νίγηρα

Διαβάστε επίσης

Αντάρτες της Μπόκο Χαράμ έχουν καταλάβει το τελευταίο διάστημα πολλές κοινότητες στην πολιτεία του Νίγηρα, στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Νιγηρίας, προσφέρουν σε χωρικούς χρήματα και τους εντάσσουν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης για να πολεμήσουν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η οργάνωση δρα κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής. Η παρουσία της στον Νίγηρα, πολιτεία που γειτονεύει με την περιοχή της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, υποδεικνύει πως εξαπλώνεται, την ώρα που ο στρατός της χώρας διαβεβαιώνει πως οι προσπάθειές του με σκοπό να κατασταλεί η δράση της φέρνουν αποτέλεσμα.

Ο Σουλεϊμάν Τσουκούμπα, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στη Σιρόρο, στην πολιτεία του Νίγηρα, που γειτνιάζει με την Αμπούτζα, διευκρίνισε ότι οι πολεμιστές της Μπόκο Χαράμ είναι πλέον παρόντες σε οκτώ τομείς της από τους 25.

Στη Σιρόρο βρίσκονται «αμέτρητοι» αντάρτες, είπε ο κ. Τσουκούμπα.

Η Μπόκο Χαράμ, το όνομα της οποίας μπορεί να αποδοθεί «η δυτική παιδεία είναι απαγορευμένη», διεξάγει ανταρτοπόλεμο από το 2009. Πριν από μερικά χρόνια διασπάστηκε και προέκυψε το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).

Η εξέγερση των τζιχαντιστών και οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή της έχουν εκτοπίσει ή μετατρέψει σε πρόσφυγες 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους στη Νιγηρία –κάπου 3 εκατομμύρια αν υπολογιστούν αυτοί σε άλλες χώρες όπου εξαπλώθηκε ο πόλεμος–, ενώ με βάση τον επίσημο απολογισμό έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Η Σιρόρο, περιοχή με 331.000 κατοίκους, έχει έκταση 4.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της πολιτείας του Νίγηρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της πολιτειακής κυβέρνησης, τον Μουχάμαντ Σάνι Ιντρίς, οι αντάρτες, που αρχικά είχε θεωρηθεί πως είναι κακοποιά στοιχεία, έχει πλέον επιβεβαιωθεί πως παρεισέφρησαν στην πολιτεία, αλλά οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί και θα περιορίσουν την εξάπλωσή τους. «Κάνουμε ό,τι χρειάζεται ως πολιτεία» και θα υπάρξει συντονισμός «με τις δυνάμεις ασφαλείας μας και με τοπικούς παραστρατιωτικούς».

Ο στρατός ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι πρόσφατα, παραδόθηκαν σχεδόν 6.000 αντάρτες της Μπόκο Χαράμ, κάτι που απέδωσε στις επιχειρήσεις του.

Ο Σουλεϊμάν Τσουκούμπα απηύθυνε έκκληση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στείλει επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα