back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χωρίς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους – Τέλος στα μίνι λοκντάουν

Διαβάστε επίσης

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας και η απαγόρευση μουσικής στις «κόκκινες» περιοχές. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης εξήγησε πως οι κόκκινες περιοχές θα έχουν τα χαρακτηριστικά της ενημέρωσης της επιδημιολογικής κατάστασης και δεν θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια. Αν χρειαστεί να υπάρξουν επιπλέον μέτρα θα ρωτήσουμε την Επιτροπή.

Επίσης, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν με πληρότητα στο 100% της χωρητικότητας τους και δεν θα είναι υποχρεωμένες να έχουν θαμώνες, μόνο καθήμενους.

Ο κορονοϊός δεν είναι πια κάτι άγνωστο, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που σέβεται η πολιτική ηγεσία και έχουν δώσει έναν ανώνα αφιλοκερδώς με γνωμοδοτήσεις και είναι ο στενός μας συνεργάτης και παραμένει ως όργανο του υπουργείου. Θα μας δίνει τις γενικές κατευθύνσεις για να αποφασίζονται τα μέτρα. Η ισχύς τους θα είναι για 15 ημέρες. Οι περιορισμοί που υπάρχουν υφίστανται και θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους».

Για τις κόκκινες περιοχές είπε ότι δεν θα ισχύουν μέτρα αλλά θα γνωρίζουμε την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής. Δεν υπάρχει πλέον το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν κανονικά, τόνισε ο υπουργός.

Στην εστίαση όπου έχουμε πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα και μάσκα και ατομική προστασία. Στους χώρους διασκέδασης υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους τόνισε.

Για τους ανοικτούς χώρους θα έχουμε πλήρη λειτουργία και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο σε όσους έχουν μη εμβολιασμένους ή δεν έχουν νοσήσει.

Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.

Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας και όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες.

Ο κ. Πλεύρης είπε ακόμα ότι είμαστε στην διαδικασία να μπορούμε να πάρουμε τέτοια μέτρα ώστε να πάρουμε πίσω την ζωή μας.

Με την σειρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκαγκα κάλεσε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν. «Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Χάσαμε νεαρό παιδί στην Βόρεια Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων που έχει στη διάθεση του το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο αναφέρει τα εξής σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

«Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν την διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν όπως εντός του επομένου δεκαπενθημέρου και στο ίδιο πνεύμα, να εξετασθούν συνολικά και οι λοιπές δραστηριότητες και τα ισχύοντα σε αυτές μέτρα με σκοπό την απλούστευση και ομογενοποίηση των ισχυόντων πρωτοκόλλων.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάλειπτα την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα εφόσον χρειάζεται.

Τέλος, τονίστηκε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής οι υφιστάμενοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αποσκοπούν στην προστασία τους»

Όπως εξήγησε ο Θ.Πλεύρης πριν από την ανακοίνωση των μέτρων «η δυνατότητα να παίρνουμε σήμερα αυτά τα μέτρα δίνεται ουσιαστικά χάρη στο εμβόλιο και την προστασία που παρέχει κατά του κορονοϊού αλλά και στην φαρμακευτική αγωγή που έχει συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση ενός ιού ο οποίος πλέον δεν είναι άγνωστος», συμπληρώνοντας ότι ο εχθρός είναι ο κορονοϊός και το όπλο μας ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ΕΟΔΥ, θα κινηθεί πιο ενεργά τις επόμενες μέρες στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων.

Στο «κόκκινο» οι ΠΕ Σερρών και Καρδίτσας 

Στο επίπεδο 4, «κόκκινο», πρόκειται να ενταχθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Σερρών και Καρδίτσας, όπως αποτυπώνεται στον επιδημιολογικό χάρτη ( https://covid19.gov.gr/covid-map/) που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα.

Παράλληλα, όπως φαίνεται στο χάρτη, στο «κόκκινο» παραμένουν οι ΠΕ Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.

Έλενα Μπρέγιαννη, ΑΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα