back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Μάχη των Θερµοπυλών στο Μετρό της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα της Μάχης των Θερµοπυλών, 2.500 χρόνια μετά, «ταξιδεύει» για ένα μήνα στο Μετρό της Αθήνας, υπενθυμίζοντας στους επιβάτες κάθε ηλικίας ένα ιστορικής σημασίας γεγονός. Αφίσες με απεικονίσεις της μάχης, που τιμούν το χρονικό ορόσημο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών, τον Βασιλιά Λεωνίδα, τους «300» και τους 700 ήρωες Θεσπιείς που πολέμησαν δίπλα τους, έχουν αναρτηθεί σε κεντρικούς σταθμούς του Μετρό.

Ο Δήμος Σπάρτης και η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες Μον. Α.Ε. εγκαινίασαν τις δράσεις μνήμης και τιμής, που λαμβάνουν χώρα στα μέσα σταθερής τροχιάς, με εκδήλωση στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων στο Σταθμό του Μετρό Σύνταγμα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Σε συνέχεια των δράσεων μνήμης, που πραγματοποιήθηκαν στη Λακωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η εν λόγω συνέργεια του Δήμου Σπάρτης και της ΣΤΑ.ΣΥ. στην καρδιά της Αθήνας, δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους της πρωτεύουσας, κατά τις καθημερινές διαδρομές τους με το Μετρό, να κάνουν μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε μια Μάχη, που αποτέλεσε σύμβολο θυσίας για την πατρίδα, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πίστη στους νόμους.

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως «με αυτή την έκθεση το Μετρό της Αθήνας γίνεται ένας φορέας ιστορικής μνήμης, αλλά και ανάδειξης της προσπάθειας που κάνει ο Δήμος Σπάρτης, για να θυμίσει σε όλους μας αυτό το σπουδαίο γεγονός, τη Μάχη των Θερμοπυλών. Άλλωστε, το Μετρό της Αθήνας είναι ξεχωριστό, γιατί δεν είναι απλώς ένα μέσο μεταφοράς. Είναι και ένας χώρος που λειτουργεί ως μουσείο, καθώς φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα από τη μακρά ιστορία της πόλης, αλλά και εξαιρετικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, σύγχρονων καλλιτεχνών».

Ο πρόεδρος της ΣΤΑ.ΣΥ. Χάρης Δαμάσκος, έκανε λόγο για μια «εξαιρετική συγκυρία, καθώς είναι η πρώτη εκδήλωση που διοργανώνεται στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων» και πρόσθεσε ότι «η Αθήνα υποδέχεται τη Σπάρτη. Το Μετρό της Αθήνας είναι η “καρδιά” της πόλης, άρα επιβάλλεται να είναι φορέας πολιτισμού, ιστορίας και της κουλτούρας της χώρας μας».

Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, τόνισε, πως «πριν από οκτώ μήνες συλλάβαμε την ιδέα να αναδείξουμε την ιστορία της Σπάρτης, κατ’ αρχάς μέσα από γραμματόσημα σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ» και αναφερόμενος στην καμπάνια στο Μετρό, υποστήριξε, πως «η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ έδειξε συγκινητικό ενδιαφέρον για να μας βοηθήσει και με τη συνδρομή όλων των συνεργατών κατορθώσαμε κάτι εξαιρετικά δύσκολο».

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Δ/νων Σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. Μον. Α.Ε. Νικόλαος Χαιρέτας, η γενική γραμματέας Τουρισμού Σταυρούλα Μηλιάκου, οι βουλευτές Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση των στολών των αρχαίων Σπαρτιατών και Θεσπιέων από το Εκπαιδευτικό Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα «Λεωνίδας».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα