back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με χαμηλές προσδοκίες σήμερα στην ‘Αγκυρα ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών

Διαβάστε επίσης

Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχονται σήμερα στο τραπέζι του 63ουγύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδα και Τουρκία εν μέσω μιας αδιάκοπης εμπρηστικής ρητορικής εκ μέρους της Άγκυρας, που θυμίζει έντονα το 2020.

Τελευταία «πρόκληση» η νέα τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου, στην οποία γίνεται προσπάθεια ευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με τον ισχυρισμό περί παράνομης στρατικοποίησής τους.

Από το βήμα της Βουλής χθες κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας, ο κ Δένδιας αναφέρθηκε εκτενώς στην επιμονή της Άγκυρας για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αλλά και στην νέα επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου στις 30 Σεπτεμβρίου, στην οποία γίνεται προσπάθεια ευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με τον ισχυρισμό περί παράνομης στρατικοποίησής τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «η Τουρκία διατηρεί απέναντι στα νησιά τη στρατιά του Αιγαίου. Τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Εχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας» ενώ τόνισε ότι το αίτημα αυτό για αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί παρά να απορριφθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών πάντως διευκρίνισε ότι η Ελλάδα μπορεί και θέλει να συνεννοηθεί με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και αν δεν καταστεί δυνατή μία διμερής συμφωνία να προχωρήσουν σε προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Για να γίνει ωστόσο αυτό, θα πρέπει, όπως είπε, η Άγκυρα να παραιτηθεί από το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και να άρει το casus belli.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε και στον Τούρκο ομόλογό του, που τη Δευτέρα είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα». Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι «η εξωτερική πολιτική της χώρας «δεν πάσχει από έναν τουρκοκεντρικό, βαλκανικό επαρχιωτισμό. Η πολιτική μας δεν είναι αντίδραση στην Τουρκία», αλλά βασίζεται σε εθνικό σχεδιασμό.

63ος γύρος – η 3η συνάντηση σε ένα χρόνο

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας θα πιάσουν για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο το νήμα των διερευνητικών επαφών ως αφέθηκαν κατά τον 62ο γύρο που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα, προκειμένου να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές.

Αυτή τη φορά η Ελλάδα θα πάει με διαφορετική σύνθεση από εκείνη που είχε στον 61ο γύρο στην Κωνσταντινούπολη. Θα είναι ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας ο κ. Π. Αποστολίδης, ενώ θα μετέχουν ο κ. Χάρης Λαλάκος γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και η κ. Γραμματίκα διευθύντρια του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα