back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διαμαρτυρία ΠΟΕΔΗΝ στο ΣτΕ κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Διαβάστε επίσης

Παναττική στάση εργασίας 8:00 π.μ.-11:00 π.μ., πραγματοποιεί σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την εκδίκαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών κατά του κορονοϊού.

Σήμερα , μάλιστα, έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο ΣτΕ και η προσφυγή ανδρών της ΕΜΑΚ, οι οποίοι επίσης στρέφονται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.

Η Ομοσπονδία πραγματοποιεί συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ διεκδικώντας άρση των αναστολών εργασίας. Τονίζει ότι οι υγειονομικοί «μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια, με μέτρα ατομικής προστασίας που όλοι λαμβάνουμε και δύο rapid test την εβδομάδα» και ζητά την καταβολή μισθών, κάνοντας λόγο για «λάθος της κυβέρνησης που αποδιοργάνωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έστειλε 7.000 υγειονομικούς στην πείνα και την ανεργία».

Τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, σε μια συμβολική κίνηση, θα κάψουν τα χαρτιά των αναστολών εργασίας που έχουν αποσταλεί από το προηγούμενο διάστημα στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Συγκεκριμένα, σήμερα έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αίτηση για την ακύρωση της υποχρεωτικότητας, την οποίαν έχει καταθέσει η ΠΕΟΔΗΝ. Μετά τη συζήτηση της υπόθεσης αυτής, οι δικαστές θα πραγματοποιήσουν διάσκεψη και με απόφαση που θα εκδώσουν θα αποφαίνονται επί της αίτησης ακύρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε η διαδικασία των αναστολών εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Στις αιτήσεις που έχει καταθέσει στο ΣτΕ η ΠΟΕΔΗΝ, δια της νομικής της συμβούλου Μαρίας – Μαγδαληνής Τσίπρα, αναφέρεται ότι η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία. Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.

Επιπλέον στην αίτηση ακύρωσης η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι πριν την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακόμη επισημαίνει πως, με το υπό κρίση μέτρο, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα