Μεγάλη γιορτή στις 13 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη επί της Πειραιώς 138. Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 21 -παρά την πανδημία και τα προβλήματα που δημιουργεί- συνεισφέρει στον συλλογικό αναστοχασμό για το παρόν και το μέλλον της χώρας, με τη διοργάνωση μιας επετειακής εκδήλωσης.
Στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου θα βρεθούν ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα του σήμερα και του αύριο, όπως και στη διαδρομή μέχρι το επιθυμητό για τον καθένα, σημείο. Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιστήμης, της πολιτικής ζωής και της κοινωνίας των πολιτών. Την εκδήλωση θα εμπλουτίσουν με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, άνθρωποι του πολιτισμού.
Ο επικεφαλής της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, κάλεσε «Να σκεφτούμε, με αφορμή την επέτειο, ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο παρά τις δυσκολίες και τις κρίσεις, τις πτωχεύσεις και τους εμφυλίους που αντιμετώπισε.
Να αντιληφθούμε ότι ουδέποτε είχαμε μια τόσο μακρά περίοδο κανονικότητας εκτός από τη Μεταπολίτευση, να καταλάβουμε σε ποια Ελλάδα ζούμε, τι θέλουμε να κάνουμε και πως θα φτάσουμε στην Ελλάδα που προσδοκούμε, καθένας με το δικό του τρόπο και τις ιδιαιτερότητες.
Επίσης, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ θα μιλήσουν για την ενίσχυση των δομών κοινωνικής διαπραγμάτευσης, αλλά και για τις αναγκαίες μεταβολές και αλλαγές στις δυνάμεις της εργασίας την επόμενη εικοσαετία. Παράλληλα, μέσω της Επιτροπής 2021 θα παραδοθεί στα πολιτικά κόμματα η Λευκή Βίβλος, που δημιουργήσαμε.»
Ο κ Παναγόπουλος αναφέρθηκε στη συνεισφορά του καθηγητή Κοινωνιολογία στο ΕΚΠΑ και επιστημονικού συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Νίκου Παναγιωτόπουλου με την παρουσίαση τριών καινοτόμων ερευνών, λέγοντας πως «θέτουν τα ζητήματα για την Ελλάδα την οποία θέλουμε με διαφορετικό τρόπο από τις υπάρχουσες συλλογιστικές. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει μια συζήτηση που ήδη διεξάγεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αφορά στα «οικονομικά της Ευτυχίας».
Σημειώνεται ότι δύο από τις έρευνες, υλοποιήθηκαν από τον καθηγητή και την ερευνητική του ομάδα και έχουν εκδοθεί στους τόμους (¨Οι αφανείς: κοινωνιολογία των λαϊκών τάξεων στην Ελλάδα¨ και ¨Οι πολίτες μιλούν για την Ελλάδα¨) υπό τον γενικό τίτλο Για την Ελλάδα του ’21 στις εκδόσεις Πεδίο. Η τρίτη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ΙΝΕ («Η Ελλάδα 10 χρόνια μετά»).Τα δεδομένα βασίζονται στις απόψεις πολιτών και εργαζομένων σε σχέση με το παρόν και το μέλλον της χώρας, των ιδίων, όπως και της κοινωνίας στην οποία ανήκουν. Επιπρόσθετα, εξετάζονται η κατάσταση, ο τρόπος ζωής και οι απόψεις λαϊκών στρωμάτων, αλλά και πολλών άλλων Ελλήνων, όλων των διαβαθμίσεων.
Για τα εργασιακά στον καιρό της πανδημίας, ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων «Βγαίνοντας από μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση βρεθήκαμε αιφνίδια αντιμέτωποι και με μια πανδημική. Πέραν των απωλειών σε ζωές υπάρχουν και παράμετροι που αφορούν στη ψυχική υγεία και την εργασία των πολιτών» Και προειδοποίησε πως «Τώρα βγαίνουμε από το τέλος της πρώτης φάσης της πανδημίας. Υπάρχουν άλλες που ήρθαν για να μείνουν και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.»
Στην εκδήλωση στις 13-10-2021, στο Μουσείο Μπενάκη επί της Πειραιώς 138 θα μιλήσουν οι κκ:
Γιώργος Γεραπετρίτης: Υπουργός Επικρατείας, Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών
Γιώργος Καμίνης: Βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών
Γιώργος Κατρούγκαλος: Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση έχει αναλάβει η δημοσιογράφος και παραγωγός στον ρ.σ «Αθήνα 9.84» Ελεωνόρα Ορφανίδου.
Θα προβληθούν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα και του εκπαιδευτικού σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Παύλου Λιαρόπουλου, ενώ η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω livestreaming.