back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θεοδωρίδου: Σε 15 μήνες 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν γονέα λόγω της COVID-19

Διαβάστε επίσης

Σε 15 μήνες 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν γονέα κι άλλα 25.000 παιδιά έχασαν τον άνθρωπο που φρόντιζε για την ύπαρξή τους, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, δείχνει την ανάγκη πρόληψης, ενώ το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων. Πρόκειται για ένα διαφορετικό σύνδρομο long covid, με μεγάλη διάρκεια, διάρκεια ζωής.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε αρχικά στο άνοιγμα των πανεπιστημίων με δια ζώσης εκπαίδευση και ευχήθηκε να παραμείνουν ανοιχτές οι σχολές τριτοβάθμιες εκπαίδευσης να παραμείνουν ανοιχτές.

«Όπως είναι γνωστό από μηνός, άρχισε η χορήγηση της τρίτης δόσης σε ομάδες όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, άτομα που διαβιούν σε δομές, άνω των 60 ετών και υγειονομικούς. Στόχος να συμπληρωθεί το κενό και η αυξημένη έκθεση στον ιό και η μείωση της διασποράς της λοίμωξης», είπε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την τρίτη ενισχυτική δόση.

Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη χρονική διάρκεια προστασίας. Η καθηγήτρια Παιδιατριακής επικαλέστηκε μελέτες του Ισραήλ και του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, σύμφωνα με τις οποίες οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι ίδιες ή και ηπιότερες από αυτές της δεύτερης δόσης.

Όσοι έχουν νοσήσει, πρέπει να κάνουν μία δόση εμβολίου, πρόσθεσε.

«Το κύριο όπλο για τη μείωση του προβλήματος είναι ο εμβολιασμός, συνέχισε. Σε δύο ημέρες θα τιμηθούν στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Θεοφανώ οι επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία του mRNA, οι θεμελιωτές της δημιουργίας των εμβολίων που μας έδωσαν την ελπίδα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι ξεπεράσαμε τους 12 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Το 62% του γενικού πληθυσμού και το 73% του ενήλικου πληθυσμού, είναι εμβολιασμένο.

Από χθες λειτουργεί η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όλα τα άτομα άνω των 50 ετών και για τα άτομα της ομάδας Α που δεν είχε ανοίξει. Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 120.000 πολίτες κι άλλοι 50.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Αύριο Τρίτη, κινητά συνεργεία θα κάνουν εξορμήσεις σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης, ενώ την Πέμπτη σε Σέρρες και Φλώρινα. Ο κ. Θεμιστοκλέους κάλεσε τους πολίτες, ακόμη κι αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να επισκεφθούν τις κινητές ομάδες και να συζητήσει με το προσωπικό.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα