back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Β. Εύβοια: Καταστροφές μετά την αδράνεια – Δεν έχουν ξεκινήσει αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα

Διαβάστε επίσης

Τα περιμέναμε αυτά, μετά και την αδράνεια της πολιτείας. Μέχρις στιγμής, δεν έχουν γίνει τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα. Γίνονται μελέτες κι αφού έχει γίνει η καταστροφή, ξεκινούν να φτιάχνουν. Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά  στον Αθήνα 984 ο

Βαγγέλης Γεωργαντζής, Πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών και Δασεργατών Ευβοίας
 
Σύμφωνα με τον κύριο Γεωργατζίκη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές  του καλοκαιριού και μέχρι χθες είχαν καθαριστεί  κάποια ποτάμια κι έχουν γίνει κάποια αντιδιαβρωτικά έργα, που όμως δεν εμποδίζουν την καταστροφή από πλημμύρα. Το νερό θα καταλήξει στη θάλασσα και πρέπει να καταλήξει όσο πιο καθαρό γίνεται, να μην έχει μπάζα. Τα μπάζα πρέπει να μένουν στο βουνό.

Μιλώντας στον Γιώργο Αποστολίδη  ο Πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών και Δασεργατών Ευβοίας πρόσθεσε ότι τα πράγματα  στην Β. Εύβοια είναι δύσκολα, έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στην αποκατάσταση των καμένων δασών και μέχρι στιγμής περιμένουμε. Δεν έχουμε δουλειά. Κάποιοι συνεταιρισμοί έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν με υπερεργολάβο, αλλά οι συμβάσεις, που συνάπτονται, για μας έχουν ασάφειες και δε δημιουργούν ασφάλεια.

Αυτή τη στιγμή βρέχει ακόμη , πρόσθεσε ο ίδιος , όχι τόσο έντονα για να προκαλέσει κι άλλα προβλήματα. Η βροχή έχει χτυπήσει τις περιοχές προς το Αιγαίο, όπως είναι η Αγία Άννα, Κοτσικιά, Αχλάδι και Βασιλικά.  Αυτή η πλευρά δεν έχει λεκάνη απορροής νερού. Αν είχε γίνει αυτό στο Μαντούδι, θα ήταν χειρότερα τα πράγματα, θα είχε γίνει μεγάλη ζημιά στην περιοχή.
Μεγάλες καταστροφές  στην Αιδηψό 
Οι ζημιές ήταν πολύ μεγάλες. Τα ρέματα δεν άντεξαν το φορτίο του νερού. Καταστράφηκαν υποδομές, πλημμυρήσαν σπίτια. Εμείς δώσαμε προσβάσεις, απεγκλωβίσαμε κόσμο. Πάρα το ότι ήταν καθαρισμένα τα ποτάμια, δεν άντεξαν τον όγκο του νερού γιατί χωρίς το δάσος, η δύναμη του νερού πολλαπλασιάζεται , είπε στον Αθήνα 984 ο Ιωάννης Κοντζιάς, Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού ο οποίος μίλησε  στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου 
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο μέχρι την Πέμπτη- Παρασκευή που περιμένουμε κι άλλες βροχές, δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτα ενώ ούτε αντιπλημμυρικά ούτε αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ξεκινήσει ακόμη.
Τα όρια και της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης τα έχουμε ξεπεράσει. Είναι η ώρα να γίνουν παρεμβάσεις γενναίες. Έχουμε κι εισηγήσεις από επιστήμονες για να λύσουμε το πρόβλημα μόνιμα. Μπορεί ο χειμώνας αυτός να είναι δύσκολος, αλλά πρέπει να ξεκινήσουν τα απαραίτητα έργα για να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους χειμώνες.
Για όποιον επιθυμεί να στηρίξει με όποιον τρόπο το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Δημάρχου στο τηλέφωνο 22263 50010.

Για λάθος παρεμβάσεις στην περιοχή της Ευβοίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού που οδήγησαν στα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Open στις περιοχές που κατέκαψε η φωτιά χρειάζονταν στοχευμένες και καινοτόμες παρεμβάσεις, ωστόσο αντι για αυτές επιλέχθηκε να ακολουθηθεί μια «ολιστική κατάσταση που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή».

«Αναμφίβολα είχαμε έντονη βροχόπτωση στην περιοχή. Μια βροχόπτωση η οποία προκάλεσε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα πρέπει ίσως να προβληματιστούμε και να δούμε τα πράγματα από την αρχή και τον αρχικό προβληματισμό που έθεσα πριν από δύο μήνες μετά την πυρκαγιά. Ότι δηλαδή χρειάζονται στοχευμένα έργα σε στοχευμένες περιοχές. Έργα καινοτόμα. Θα έπρεπε να είχαν γίνει τα έργα που έγιναν στην Κύπρο τα οποία αποτρέπουν αυτές τις πλημμύρες. Δηλαδή σε επιλεγμένα σημεία παρεμβάσεις κατά μήκος της κοίτης.

Σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή και η θεολογία και η μορφολογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των πλημμυρικών φαινομένων. Δυστυχώς πήγαμε σε μια ολιστική κατάσταση που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε όλη την περιοχή.

Πρέπει να παρέμβουμε σε ορισμένα σημεία και περιοχές. Είχαμε επισημάνει συγκεκριμένες λεκάνες στις οποίες έπρεπε να γίνει παρέμβαση, αλλά εμείς πήγαμε σε ολιστικές παρεμβάσεις που δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή που τρέχουμε να προλάβουμε. Στην Κύπρο μέσα σε 2 μήνες σε μια αντίστοιχη περιοχή έγιναν στοχευμένα έργα. Στον ελληνικό χώρο αυτά τα έργα δεν έχουν γίνει. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα γενικότερο σχεδιασμό ο οποίος είναι καλός, αλλά πρέπει να κάνουμε και έναν ειδικό σχεδιασμό κατά μήκος συγκεκριμένων ρευμάτων.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα