back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Β. Γεωργαντζής: Εκπονούνται μελέτες, αλλά η υλοποίησή τους ξεκινά μετά την καταστροφή

Διαβάστε επίσης

Η κακοκαιρία εξακολουθεί να επιμένει προκαλώντας προβλήματα σε περιοχές της χώρας.
Στη Βόρεια Εύβοια οι κάτοικοι, δυόμισι μήνες μετά τις πυρκαγιές, ήρθαν αντιμέτωποι με τις πλημμύρες καθώς δεν υπήρχε τίποτα για να συγκρατήσει τον όγκο των νερών από τις καταρρακτώδεις βροχές, που μετέτρεψαν ολόκληρες περιοχές σε ποτάμια. Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, ακόμη και παραλίες χάθηκαν από την ορμή των χειμάρρων, ενώ εκτεταμένες βλάβες υπάρχουν στο δίκτυο ύδρευσης.

«Αυτή τη στιγμή ακόμα βρέχει, όμως όχι τόσο έντονα ώστε να προκληθούν κι άλλα προβλήματα. Η βροχή έχει χτυπήσει τις Βορειοανατολικές περιοχές του νησιού που βλέπουν στο Αιγαίο όπως η Αγία Άννα, η Κοτσικιά, το Αχλάδι και τα Βασιλικά. Αυτή η πλευρά δεν έχει λεκάνη απορροής υδάτων. Αν είχε συμβεί αυτό στη Κερασιά απ όπου καταλήγει το μεγάλο ποτάμι στο Μαντούδι, θα είχαν αφανιστεί ολόκληρα χωριά και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα… Τα περιμέναμε αυτά, μετά την αδράνεια της πολιτείας. Ξέραμε ότι ολόκληρος ορεινός όγκος της Εύβοιας είναι καμένος και με τις βροχές θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Μέχρις στιγμής, δεν έχουν γίνει τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα. Εκπονούνται μελέτες επί μελετών κι αφού γίνει  η καταστροφή, ξεκινούν να τα υλοποιούν» δήλωσε στον Αθήνα 984 ο πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών και Δασεργατών Ευβοίας, Βαγγέλης Γεωργαντζής.

Δίνοντας μια εικόνα για τις έως τώρα ενέργειες αντιμετώπισης της κατάστασης, είπε στον Γιώργο Αποστολίδη πως «έχουν καθαριστεί κάποια ποτάμια κι έχουν γίνει κάποια αντιδιαβρωτικά έργα, που βοηθούν στη συγκράτηση σπόρων στο βουνό, αλλά δεν εμποδίζουν την καταστροφή από πλημμύρες, όπως τα φράγματα βάρους που συγκρατούν φερτά υλικά, λάσπες και το βάρος των υδάτων. Το νερό θα καταλήξει στη θάλασσα και πρέπει να φτάσει έως εκεί όσο πιο καθαρό γίνεται, χωρίς μπάζα, τα οποία πρέπει να μένουν στο βουνό.»

Πρόσθεσε μάλιστα πως οι ίδιοι έχουν ζητήσει να πάρουν μέρος για την επόμενη 15ετία στη διαδικασία αποκατάστασης των καμένων δασών, αξιώνοντας και τη στελέχωση των Δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας, αλλά μέχρι στιγμής περιμένουν. «Δεν έχουμε δουλειά, μέχρι στιγμής. Τρείς από τους υπάρχοντες συνεταιρισμούς έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν με υπερεργολάβο, αλλά οι συμβάσεις έχουν ασάφειες, καθώς ο ανάδοχος μπορεί να πάσα στιγμή να κηρύξει το έργο έκπτωτο με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τι ένσημα θα πάρουμε και να μας δημιουργείται ασφάλεια.»

Η πρόβλεψη του καιρού ωστόσο για σήμερα δεν είναι αισιόδοξη για τη Βόρεια Εύβοια, αφού οι βροχές και οι καταιγίδες θα επιμείνουν για άλλο ένα 24ωρο στις πυρόπληκτες περιοχές.
Σύμφωνα με τη meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ισχυρές καταιγίδες, με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις, αναμένονται στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Πελοπόννησο. Επίσης, θα πληγούν τα νησιά του Ιονίου, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και οι Σποράδες. Η κακοκαιρία τις βραδινές ώρες θα μετακινηθεί στο ΒΑ Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα