back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έκθεση κοστουμιών του Εθνικού Θεάτρου στον σταθμό «Σύνταγμα» του Μετρό

Διαβάστε επίσης

Άνοιξε τις πύλες της στο κοινό το βράδυ του Σαββάτου η έκθεση κοστουμιών του Εθνικού Θεάτρου «Έργα Χειρός – 53 μοναδικά κοστούμια στο φως» στον σταθμό «Σύνταγμα» του Μετρό. Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη για τους επισκέπτες έως και τις 18 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς επανασυστήνουν τον πολιτισμό στους επιβάτες τους, «μεταφέροντας» τις δράσεις πολιτισμού σε δημόσιο χώρο. Έως τις 18 Οκτωβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση και να ταξιδέψει στο χρόνο μέσα από θεατρικά κοστούμια του ιστορικού βεστιαρίου του Εθνικού Θεάτρου, τα οποία σχεδιάστηκαν από σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως οι Αντώνης Φωκάς, Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Βακαλό, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Βασίλης Βασιλειάδης, Γιώργος Ανεμογιάννης, Λίζα Ζαΐμη, Βασίλης Φωτόπουλος. Πρόκειται για ίχνη του θεατρικού μας παρελθόντος, σε μία έκθεση που τιμά αυτούς τους ανθρώπους για την προσφορά τους και δίνει στους επισκέπτες τη σπάνια ευκαιρία να τα θαυμάσουν από κοντά.

Στη ανάγκη εξωστρέφειας των φορέων πολιτισμού αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. «Η παρουσία της τέχνης στο δημόσιο χώρο, με οποιονδήποτε τρόπο, είναι σημαντική και αποτελεί πυλώνα της στρατηγικής μας, το να μην επαναπαύει τους φορείς μας να πηγαίνει το κοινό σε αυτούς, αλλά να βρίσκουμε πάντα τρόπους να πηγαίνουμε εμείς στο κοινό. Αναφερόμενος στη γέννηση της ιδέας της έκθεσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. Νικόλαος Χαιρέτας υπογράμμισε: «Στη συνάντηση με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού, στο πλαίσιο της εικοσαετούς συνεργασίας μας, η κ. Έρι Κύργια προσήλθε με μια ομολογουμένως εξαιρετική ιδέα: να παρουσιάσουμε εμβληματικά, ιστορικά θεατρικά κοστούμια, εδώ, στο κομβικό Μετρό του Συντάγματος. Να φέρουμε κάτι από τη μαγεία, την τέχνη του θεάτρου κοντά στο κοινό.

Ο Πρόεδρος της ΣΤΑ.ΣΥ. Χάρης Δαμάσκος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε ότι «το μετρό, η καρδιά της Αθήνας, η καρδιά της χώρας μας επιβάλλεται να είναι φορέας πολιτισμού. Η εμβληματική για εμάς αίθουσα εκδηλώσεων του Συντάγματος επιβάλλεται να αποπνέει και να αναπαράγει πολιτισμό. Η προαγωγή του πολιτισμού είναι το αντίδοτο στις μεγάλες κρίσεις, οικονομικές, ηθικές, κοινωνικές, που βιώνουμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Αποκτούμε αντισώματα σε οτιδήποτε νοσηρό και τοξικό. Ο πολιτισμός είναι η πηγή του ευ ζην». «53 κοστούμια σπάνιας καλλιτεχνικής αξίας, φιλοτεχνημένα από τον ανθό των εικαστικών του τόπου μας και ποτισμένα στην κυριολεξία από το DNA των ηθοποιών που τα ενδύθηκαν, βρίσκονται σήμερα εδώ, σε αυτή την έκθεση που επιμελήθηκε μία εκ των κάλλιστων σκηνογράφων-ενδυματολόγων που διαθέτει το θέατρό μας σήμερα, η κ. Εύα Νάθενα», τόνισε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Έρι Κύργια και αναφερόμενη στους ανθρώπους του Βεστιαρίου τους ευχαρίστησε «όχι μόνο για τη συμβολή στην έκθεση, αλλά στη συντήρηση και τη διατήρηση αυτού του θησαυρού και της παράδοσή τους στις επόμενες γενιές».

«Για μας στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, και για μένα προσωπικά, το να υπηρετούμε την τέχνη, στη δική μας περίπτωση μέσω της μουσικής, αποτελεί σκοπό ζωής. Γι’ αυτό και με πολλή χαρά έχουμε ξεκινήσει τη συνεργασία μας με την ΣΤΑΣΥ. Μια συνεργασία που συνοψίζεται στη γεμάτη νόημα φράση ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, που είναι απολύτως ρεαλιστική, γιατί οι σταθερές συγκοινωνίες άλλαξαν τη ζωή μας, τον τρόπο που επικοινωνούμε, τον πολιτισμό των πόλεων, αλλά ταυτόχρονα είναι και υψηλού νοήματος, δυναμικής, γιατί δείχνει την προοπτική, τις αξίες που πρέπει να μας οδηγούν στο μέλλον», υπογράμμισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκάς Καρυτινός.

Τα εγκαίνια «έντυσαν» με μουσική, που ταίριαζε ιδανικά στο ύφος της έκθεσης, το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών “Metallon” και η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή 11:00-14:00 και 17:00-20:30 & Σάββατο – Κυριακή 11.00-20.00. Είσοδος ελεύθερη.

Η είσοδος του κοινού θα γίνεται σε γκρουπ των είκοσι ατόμων ανά δεκαπέντε λεπτά, που κατά την επίσκεψή τους στην έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από εθελόντριες φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα