back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπ. Εργασίας: Ποιοι ωφελούνται από τα νέα μέτρα – Τελεσίγραφο σε παραβάτες εργοδότες

Διαβάστε επίσης

Τελεσίγραφο προς τους εργοδότες, οι οποίοι παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και δεν διστάζουν να αλλοιώσουν στην πράξη ακόμη και τα ειδικά μέτρα στήριξης της εργασίας, που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, έστειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για την προστασία της εργασίας και την στήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στις αυξημένες απολύσεις που κατέγραψε το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τον Σεπτέμβριο (284.173), επισήμανε ότι οι περιπτώσεις ελέγχονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρήθηκε η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, διαμηνύοντας ότι τα κονδύλια που διατέθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης και αυτά που θα διατεθουν, προορίζονται για την στήριξη της εργασίας και όχι για «πονηρούληδες παραβάτες εργοδότες…».

Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη για την προστασία των εργαζομένων και της υγιούς επιχειρηματικότητας, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, την ενίσχυσης της ψηφιακής παρακολούθησης της αγοράς εργασίας και την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία πλέον θα λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, συνολικής δαπάνης 2,6 δις ευρώ, θα υλοποιηθεί σταδιακά έως το 2025 και περιλαμβάνει δράσεις από τις οποίες 100.000 άνεργοι θα ωφεληθούν από ενεργητικές και παθητικές πολιτικές απασχόλησης, 500.000 πολίτες θα καταρτιστούν, 180.000 θα λάβουν κάρτα αναπηρίας, 2.000 συμπολίτες μας με αναπηρία θα αποκτήσουν προσωπικό βοηθό, 2.500 βρέφη και νήπια θα φιλοξενούνται σε ειδικούς χώρους εντός των επιχειρήσεων, ενώ θα ανακαινιστούν 100 διαμερίσματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τη φιλοξενία αστέγων και κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών μας.

Τα δέκα σημαντικότερα έργα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι τα εξής:

1.Ψηφιακή αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ, e-ΕΦΚΑ, ΑΤΛΑΣ). Περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ και η εγκατάσταση νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με βασικό στόχο την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Ο προϋπολογισμός είναι 44 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι 3.900.000 ασφαλισμένοι και 2.500.000 συνταξιούχοι.

2.Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πρωτοποριακό εργαλείο για τον έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας που εγγυάται την τήρηση του ωραρίου εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων, ενώ συμβάλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία από εκείνες που εφαρμόζουν παράνομες πρακτικές. Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής του Εργάνη, χάρη στην οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες για την απασχόλησή τους. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας σε ορισμένους μεγάλους κλάδους της οικονομίας, με στόχο σύντομα να καλύπτεται το σύνολο της αγοράς εργασίας. Ο προϋπολογισμός είναι 8 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από 2 εκατ. μισθωτοί.

3. Προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης: Θα επενδυθεί 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 πολιτών στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και σε αντικείμενα που αφορούν στην πράσινη οικονομία, με στόχο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

4. Νέες θέσεις εργασίας: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους, ειδικές ομάδες πληθυσμού (άνεργες μητέρες, θύματα κακοποίησης, άτομα με ειδικές ανάγκες), μακροχρόνια ανέργους, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, κ.α. Προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 74 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων από τους εργοδότες για ένα διάστημα μετά το τέλος της κάθε δράσης. Ο προϋπολογισμός είναι 541 εκατ. ευρώ.

5. Νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: Ο προϋπολογισμός είναι 180 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις για βρέφη και νήπια.

6. Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των αναπήρων ιδιαίτερα σε σχέση με τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Το μέτρο έχει προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ και θα ωφελήσει τουλάχιστον 180.000 ΑμεΑ.

7.Προσωπικοί βοηθοί. Σύμφωνα με το νόμο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο Προσωπικός Βοηθός υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία, για τη διευκόλυνση ιδίως των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ και στην πρώτη φάση εφαρμογής του θα ωφελήσει 1.000 ΑμεΑ και τους βοηθούς τους.

8.Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών 12-15 ετών: Ο προϋπολογισμός είναι 10 εκατ. ευρώ και θα ενταχθούν 9.000 παιδιά ανά έτος.

9. Μονάδες μέριμνας για βρέφη και νήπια εντός μεγάλων επιχειρήσεων. Μέσω του προγράμματος θα επιδοτείται η πρόσληψη έως δύο ατόμων για δύο χρόνια ανά επιχείρηση για την φύλαξη των βρεφών. Έτσι διευκολύνεται η απασχόληση των νέων μητέρων. Ο προϋπολογισμός είναι 16 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η ένταξη 120 μονάδων και περίπου 2.500 παιδιών

Πολιτικές στήριξης, κατάρτισης και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης για την ισότητα και τη διαφορετικότητα στους χώρους εργασίας: Απευθύνονται σε 1.600.000 εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ο προϋπολογισμός είναι 47 εκατ. Ευρώ.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα