back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα εντοπίζει έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) για τη σημερινή Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Τα συμπεράσματα της έρευνας, παρουσίασε ο καθηγητής κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με συντονίστρια την δημοσιογράφο Ελεονώρα Ορφανίδου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, καταγράφονται:

Κατακρήμνιση των πολιτών

Ταχύτατη και εξαιρετικά βίαιη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου

Σοβαρή αποδόμηση της εκπαιδευτικής αξίας, αλλά και

της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς (κυρίως πολιτικούς και δημόσιες υπηρεσιες),

με την οικονομική βία να οδηγεί στην κοινωνική βία.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος κάλεσε το πολιτικό προσωπικό να απεγκλωβιστεί απο τον ιδεολογικό ουτοπισμό ή την τεχνοκρατική έπαρση, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών αντί για άκαμπτα οικονομικά δεδομένα.

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε βιντεοσκοπημένη παρέμβαση του, χαρακτήρισε δικαιολογημένη την ανησυχία των πολιτών δεδομένων των συνεπειών της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι θα ακολουθήσει δεκαετία ανάπτυξης τα οφέλη της οποίας -παρατήρησε- θα πρέπει να διαχυθούν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Σχεδόν γονιδιακή για τους Έλληνες πολίτες, χαρακτήρισε την δυσπιστία απέναντι στο κράτος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την βελτίωση του εισοδήματος και της καθημερινότητας.

Προς τούτο επικαλέστηκε επίσημους δείκτες, από τους οποίους προκύπτει βελτιωμένη εικόνα στην εργασία και την καθημερινότητα, ενώ υπογράμμισε ότι ο διαχωρισμός μεγάλου μέρους της διοίκησης από την πολιτική ηγεσία, μείωσε τις εστίες διαφθοράς και έπληξε την πελατειακή νοοτροπία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, από το βήμα της εκδήλωσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την υπονόμευση των θεσμών αναδιανομής και στήριξης του κοινωνικού κράτους και επισήμανε την επιτακτική ανάγκη οργάνωσης και συλλογικής διεκδίκησης εκ μέρους των πολιτών.

“Μεγάλο ασθενή”, χαρακτήρισε το κράτος ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, ενώ αναφερόμενος σε μονομερείς, άνευ πολιτικού διαλόγου κυβερνητικές αποφάσεις επισήμανε την ανάγκη “σεβασμού των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού”.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα