back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ετοιμότητα για την κακοκαιρία “Μπάλλος” – Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας

Διαβάστε επίσης

Με μια παρένθεση βελτίωσης σήμερα τα έντονα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Αθηνά» δίνουν τη θέση τους από απόψε το βραδύ σε νέο σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «Μπάλλος».

Από τις βραδινές ώρες αναμένεται ισχυρή επιδείνωσή του καιρού, η οποία θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας στην διάρκεια της νύχτας προς την Πέμπτη (14/10) και θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και την πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι τα εξής:

– Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.

– Χαλαζοπτώσεις σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

– Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο από το πρωί της Πέμπτης 14/10.

– Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους θα φτάνουν τα 8 και την Παρασκευή 15/10 στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ. Άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές ενδέχεται να συνοδεύουν και τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και τις νησιωτικές περιοχές.

– Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας

Στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου υπογραμμίζει ότι οι περιοχές που θα επιβαρυνθούν πολύ και για πολλές ώρες ενόψει της κακοκαιρίας, θα είναι πολλές. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ανησυχίες προκαλούνται  ακόμη και για από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης όταν η κακοκαιρία θα πλήττει  από τα δυτικά τα νησιά του Ιονίου, τη Ζάκυνθο, και τη Κεφαλονιά, τα παράλια της Πελοποννήσου και θα ανεβαίνει σιγά- σιγά προς τα πάνω δηλαδή προς Αττική και βορειότερα.

Η κακοκαιρία θα επηρεάσει, όπως επεσήμανε , και περιοχές πιο βόρεια, από το Άγιο όρος, από την Αμφίπολη μέχρι Θάσο και Καβάλα. «Κινείται αντίθετα με την φορά των δεικτών του ρολογιού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημείωσε πως σήμερα θα ανακοινωθούν οι περιοχές που θα είναι οι πλέον  επίφοβες και στις οποίες οι πολίτες πρέπει να προσέξουν παραπάνω με βάση την επικαιροποίηση των μοντέλων που τρέχουν.

Ο κ. Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας που πραγματοποίησαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Κατά την τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και εγρήγορσης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Κατά τη σύσκεψη ο Υπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται συνεχής συντονισμός μεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων , ότι είναι απαραίτητο οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ειδοποιήσουν πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και για τις επόμενες ημέρες.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας θα βρίσκονται σε επιφυλακή και πλήρη διασπορά, ώστε να διασφαλιστεί άμεση επέμβαση και παροχή βοήθειας όπου χρειαστεί, σε διαρκή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εφόσον απαιτηθεί η συνδρομή του.

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, ακολούθησε και δεύτερη σύσκεψη του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά με τους έξι Συντονιστές Επιχειρήσεων και τους 13 Περιφερειακούς Διοικητές του Πυροσβεστικού Σώματος, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των δυνάμεών του και τη διασφάλιση άμεσης απόκρισης, όπου και όταν απαιτηθεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα