back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης στο Ι.Κ. Καραμανλής: Η ΝΔ εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας – Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η συμφωνία με Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Την συμβολή της ΝΔ στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής.

“Όταν βρεθήκαμε στην εξουσία, ως ΝΔ εργαστήκαμε για την ενδυνάμωση της θεσμικής παρουσίας της Αθήνας στις Βρυξέλλες, ενώ και όταν βρεθήκαμε στην αντιπολίτευση στηρίξαμε κάθε επιλογή που υπηρετούσε αυτή την κατεύθυνση, όπως η είσοδος στην ΟΝΕ και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η στάση αυτή ήταν αυτονόητη «όπως και αργότερα, όταν ο λαϊκισμός έφερε την πατρίδα μας ένα βήμα πριν τον εξοστρακισμό μας από την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η παράταξή μας ήταν, είναι και θα είναι η παράταξη της Ελλάδος, της Ευρώπης, το δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στον εθνικό απομονωτισμό αλλά και στον κομματικό διχασμό και η σταθερή δύναμη που θα εργάζεται με συνέπεια για μία πιο ενωμένη, πιο ισχυρή, πιο αποτελεσματική, πιο αυτοδύναμη ήπειρο.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα πως «η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα ευρωπαϊκά», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην από κοινού διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών, όπως και στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της», ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στην σμυντική συμφωνία με την Γαλλία σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια συμφωνία την οποία ο λαός μας χαιρέτησε αφήνοντας στο περιθώριο τους λίγους που την αμφισβήτησαν». «Όχι μόνο γιατί προβλέποντας μια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μας θωρακίζει, αλλά και γιατί γίνεται το πρώτο θεμέλιο στο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος επισήμανε πως «η Ελλάδα του 2021 αποτελεί μία χώρα ριζικά διαφορετική από την Ελλάδα του 1981, γιατί δεν υπήρξε πεδίο της δημόσιας ζωής που να μην ωφέλησε η κοινοτική επίδραση -όπως σοφά είχε προβλέψει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Από την χρηματοδότηση των υποδομών και την ανάταξη της αγροτικής παραγωγής μέχρι την εμβάθυνση των δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της κοινωνικής συνοχής, της πολιτιστικής δημιουργίας».

Κώστας Καραμανλής

Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας έστειλε μιλώντας στην εκδήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος άσκησε κριτική και σε αδυναμίες της σημερινής Ευρώπης, στην οποία καταλόγισε «επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «η θέση της χώρας, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστά ανεπίτρεπτη απερισκεψία την επικράτηση κλίματος διχαστικού και ακραίας οξύτητας» , υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την διαμόρφωση συνθηκών σύμπνοιας, ομοψυχίας και εθνικής συνεννόησης» και σημείωσε πως «ο δημοκρατικός διάλογος και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων πρέπει να διευκολύνει και όχι να υπονομεύει την ανάγκη σύγκλισης απόψεων για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, πρωτίστως για τα μεγάλα εθνικά θέματα.»

Σημείωσε ότι « η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι υπό απειλή που αφορά όχι μόνο δικαιώματα, συμφέροντα και επιδιώξεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, αλλά απειλή ακόμα και κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», επισήμανε ότι πρέπει «να στηλιτευθεί η επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών» και τόνισε πως «η μεν Ελλάδα είναι σε θέση να υπερασπίσει αποτελεσματικά την εδαφική της ακεραιότητα και τα δικαιώματά της με την διπλωματική της δράση, τις συμμαχίες της, παλιές και νέες, με το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων και πάνω από όλα, με εθνική ομοψυχία και συνεννόηση, η Ευρώπη όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι, αλλοιθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο»

Τέλος ο κ. Καραμανλής καταλόγισε «ατολμία και δυσκινησία» στην ΕΕ και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και «χτυπητές αδυναμίες» και στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας. Αναφερόμενος μάλιστα ειδικότερα στη χώρα μας τόνισε ότι «χωρίς να παραβλέπονται και να υποτιμώνται δικές μας αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό και όπως ομολογήθηκε κατ’ επανάληψη, ελέγχεται – εκ των υστέρων βέβαια – για σοβαρά σφάλματα και στην συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Πέτρος Μολυβιάτης

“Χάρη στην ιδεολογία της, τις αρχές της και τις αξίες της, η Νέα Δημοκρατία έχει βαθιές ρίζες και στέρεους δεσμούς με τον ελληνικό λαό. Για αυτό και είναι το μόνο κόμμα, από όσα ιδρύθηκαν την ίδια εποχή, που όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει αλλά και κυβερνά τον τόπο μέχρι σήμερα”, τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος επισήμανε πως όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είχε στο νου του τη δημιουργία αυτής της νέας Ελλάδας, της Ελλάδας της δημοκρατίας, της ασφάλειας και της ευημερίας
“Οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά και πότε δεν ήταν στον τόπο μας; Νομίζω, όμως, ότι χάρη στις σωστές επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των διαδόχων του σε μεγάλα και καθοριστικά ζητήματα μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση”, τόνισε εξάλλου ο κ. Μολυβιάτης.

Αχιλλέας Καραμανλής

“Η παράταξή μας η ΝΔ, δεν κατόρθωσε μόνο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν και παραμένει εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας”, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Αχιλλέας Καραμανλής, ο οποίος επισήμανε παράλληλα πως “η δύναμή μας παραμένει η καλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση όπως το ήθελε ο ίδιος ο Καραμανλής”.
Τόνισε εξάλλου ότι “σήμερα, βρισκόμαστε, όλοι μαζί εδώ, όχι για να αποτίσουμε μόνο φόρο τιμής στον Καραμανλή, αλλά και να εμπνευστούμε από το παράδειγμά του και από την παρακαταθήκη του”.
Όπως επισήμανε, ο Καραμανλής “υπήρξε πολιτικός του μέτρου, του ορθού λόγου και της απολύτου ειλικρίνειας”.
” Όπως ήταν ευθύς και ντόμπρος με τους δικούς του ανθρώπους έτσι ακριβώς ήταν και με τον λαό. Όταν, λοιπόν, δικοί του αντίπαλοι επένδυαν στον λαϊκισμό και στα μεγάλα λόγια εκείνος έλεγε την αλήθεια και μόνον την αλήθεια. Ακόμα και όταν η αλήθεια ήταν αντιδημοφιλής. Δεν φοβόταν να γίνει δυσάρεστος. Δεν κοιτούσε τι έλεγαν οι δημοσκοπήσεις. Δεν ακολούθησε την κοινή γνώμη. Την διαμόρφωνε. Δεν έβαζε τίποτα πάνω από το καλό της πατρίδος και σίγουρα όχι το κομματικό ή το προσωπικό του συμφέρον. Και όταν πίστευε ότι ήταν καλό για τον τόπο τίποτα δεν τον σταματούσε από το να το πραγματοποιήσει”, πρόσθεσε.

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα