back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Κομισιόν θέλει να μεσολαβήσει η ΕΕ στον διάλογο Σερβίας-Κοσόβου

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας να αντιμετωπίζονται μέσω της πλατφόρμας του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ, υπογράμμισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, τόνισε ότι τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο βόρειο Κόσοβο δεν έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, αλλά είναι συμπτώματα της γενικής κατάστασης στην περιοχή και «υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί και να προχωρήσει άμεσα ο διάλογος που διευκολύνεται από την ΕΕ, προκειμένου να επιλυθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που προκαλούν εντάσεις και ρήξεις μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε, επίσης, ότι στην πλατφόρμα του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ, το Κόσοβο και η Σερβία αναμένεται να αντιμετωπίσουν όλα τα ζητήματα που τους αφορούν, είτε πρόκειται για το βόρειο Κόσοβο, είτε για τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων στην περιοχή. «Αυτό είναι το μήνυμα της ΕΕ, χρησιμοποιείστε την πλατφόρμα του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ για να αποφευχθούν επεισόδια σαν αυτά που είδαμε χθες, διότι προκαλούνται από μονομερείς και μη συντονισμένες δράσεις είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε. Στη συνέχεια ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε ότι όταν μία πλευρά αποφασίζει επισήμως να κάνει κάτι σε ένα έδαφος όπως το βόρειο Κόσοβο που είναι πηγή πολλών εντάσεων, θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός με τη διεθνή κοινότητα, να ενημερώνεται η Nατοϊκή δύναμη ΚFOR, καθώς και η άλλη πλευρά για να μην υπάρχει αιφνιδιασμός.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απηύθυνε χθες έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας στο βόρειο Κόσοβο, τονίζοντας πως όλα «τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσω του διαλόγου τον οποίο διευκολύνει η ΕΕ» ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. «Μονομερείς και μη συντονισμένες ενέργειες, που δημιουργούν κίνδυνο για τη σταθερότητα, είναι απαράδεκτες», έγραψε ο Μπορέλ στο Twitter.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα