back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Β. Αυγουλάς: Υπάρχει σταθερή συνεργασία με τον Δήμαρχο Αθηναίων προκειμένου να γίνει η πόλη μας πιο φιλική για τα άτομα με αναπηρίες

Διαβάστε επίσης

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης ώστε να μπορούν να νιώθουν ένα αίσθημα της αυτονομίας και μη εξάρτησης από φυσικό συνοδό και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που συναντούν στη μετακίνησή τους.

«Το Λευκό Μπαστούνι βοηθά σε ασφαλείς διαδρομές και ανοίγει δρόμους, κυριολεκτικά. Είναι το σύμβολο της αυτονομίας παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες για τα άτομα με οπτική βλάβη», δήλωσε ο πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Με Άλλα Μάτια», κ. Βαγγέλης Αυγουλάς μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με προβλήματα όρασης, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει η απαραίτητη εκπαίδευση.

«Η τελευταία φορά που πιστοποιήθηκαν εκπαιδευτές κινητικότητας και προσανατολισμού τυφλών ήταν πριν από τριάντα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερους από δέκα ανθρώπους σήμερα στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να επαναληφθεί αυτό το εξειδικευμένο μεταπτυχιακό ώστε τα άτομα με προβλήματα όρασης, λαμβάνοντας τη σωστή υποστήριξη, πανελλαδικά, να μπορούν να βγουν από το σπίτι τους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους».

Παράλληλα, ως πρόεδρος της κοινωνικής επιχείρησης “Με άλλα Μάτια”, η οποία στοχεύει στην εξάλειψη της υποεκπροσώπησης των αναπήρων και της διάστασης της αναπηρίας στο δημόσιο λόγο, δίνοντας παράλληλα και κατά προτεραιότητα θέσεις εργασίας σε άτομα με οπτική, κινητική και ακουστική αναπηρία, υπογράμμισε την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο της Αθήνας με στόχο να γίνει η πόλη μας πιο φιλική για τα άτομα με αναπηρίες.

 

«Με τον Δήμο Αθηναίων έχουμε μια σταθερή συνεργασία. Δεν έχω συναντήσει τόσο συχνά Δημάρχους Αθηναίων, όπως έχω συναντήσει τον Δήμαρχο, κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Υπάρχει επαγγελματισμός, δυναμισμός και διάθεση κόντρα στις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας και από το Τμήμα για τα Άτομα Με Αναπηρία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου. ‘Εχουμε προχωρήσει σε έναν άτυπο Συντονιστικό με την Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας κ. Γκαγκάκη και υπάρχει μια μικρή ομάδα σε απευθείας ανοιχτή γραμμή, όποτε χρειαστεί. Γίνονται σημαντικά βήματα με έργα στις νέες αναπλάσεις οδών και πεζοδρομίων όπου μπαίνουν Οδηγοί Όδευσης Τυφλών ή ανάγλυφες λωρίδες στα πεζοδρόμια».

Παράλληλα, τόνισε ότι επίσης σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων έχει δημιουργηθεί ο πρώτος τουριστικός οδηγός της Αθήνας στην ελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα, για άτομα με κινητική και οπτική βλάβη, μέσω του οποίου προτείνονται θεματικές διαδρομές, προσβάσιμες στο δομημένο περιβάλλον.

«Ομάδες ανάπηρων ατόμων του με ”Άλλα Μάτια” περπατούσαν επί μήνες στην Αθήνα καταγράφοντας βήμα προς βήμα τις δυσκολίες που συναντούσαν καθώς και τα προτεινόμενα σημεία. Όλα αυτά, τα συνδέσαμε και βγάλαμε τέσσερις αυτοτελείς διαδρομές που περνούν από σημαντικά σημεία εμπορικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος του κέντρου της πόλης».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Αυγουλά, συνδέονται και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να υλοποιηθούν έργα για επιπλέον προσβασιμότητα στους χώρους πολιτισμού όχι μόνο της Αθήνας, αλλά πανελλαδικά.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι σχεδιάζεται και πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα η ιστοσελίδα “Τhis is Αthens”, η οποία θα είναι προσβάσιμη σε όλα τα Άτομα Με Αναπηρίες , με βάση τα σύγχρονα παγκόσμια πρότυπα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα