back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κ. Παπαβασιλόπουλος: Προβληματική, κυρίως λόγω έλλειψης σεβασμού, η μετακίνηση για τα άτομα με πρόβλημα όρασης

Διαβάστε επίσης

Στις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά στη μετακίνησή τους τα άτομα με προβλήματα όρασης, αναφέρθηκε ο Γ.Γ της Πανελλήνιας Ένωσης Τυφλών Κωνσταντίνος Παπαβασιλόπουλος, στον Αθήνα 984.

Μιλώντας στον Γιάννη Παπαγεωργίου για την  προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία να νιώθουν αυτόνομοι και μη εξαρτώμενοι από φυσικό συνοδό, υπογράμμισε το θέμα των υποδομών και την ανάγκη να υπάρξει η απαραίτητη ευαισθητοποίηση του κοινού.
«Στο κέντρο της Αθήνας περπατάς αναγκαστικά στο πεζοδρόμιο. Όμως στις συνοικίες, όπως για παράδειγμα στη Νέα Ιωνία, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης κινούνται στο δρόμο. Είναι ευκολότερο να βαδίζουν στο δρόμο, ακούγοντας τα αυτοκίνητα πίσω ή μπροστά τους, παρά στα πεζοδρόμια ή στους πεζόδρομους όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με χίλια εμπόδια που θα πρέπει να προσπεράσουν…Στο δρόμο είναι ευκολότερη η κίνηση για εμάς παρά στον πεζόδρομο.
Δυστυχώς, οι υποδομές είναι άσχημες κι ακόμα και στο κέντρο, όπου υπάρχουν οι ειδικές γραμμές για τους τυφλούς, ουσιαστικά δεν υφίστανται διότι έχουν καταληφθεί από μοτοσυκλέτες, τραπεζάκια ή καρέκλες. Ίδια είναι η κατάσταση ακόμα και στους πεζοδρόμους στην πλατεία Κάνιγγος ή στην Ομόνοια».

Δίνοντας μια εικόνα για τον τρόπο αντιμετώπισης των συγκεκριμένων θεμάτων στο εξωτερικό, με αφορμή και την προσωπική του εμπειρία, ο κ Παπαβασιλόπουλος περιέγραψε μια διαφορετική πραγματικότητα.
«Στον Καναδά, με το που σήκωνα το μπαστούνι σταματούσαν τα αυτοκίνητα και περίμεναν να περάσω, ακόμα και χωρίς να υπάρχει φωτεινός σηματοδότης. Στην Ελλάδα ακόμα και σε φανάρι όταν αποπειραθώ να περάσω, ξεκινούν και τα οχήματα. Δεν υπάρχει σεβασμός. Είναι περισσότερο θέμα συμπεριφοράς παρά ύπαρξης υποδομών.»

Παράλληλα, υπογράμμισε την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο της Αθήνας με στόχο να γίνει πιο φιλική η πόλη για τα άτομα με οπτικές αναπηρίες. «Ο Δήμος Αθηναίων -προς τιμήν του- μας έχει παραχωρήσει ένα χώρο στάθμευσης δίπλα στο Σωματείο μας προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες μας. Όμως εκεί παρκάρουν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση κι αναγκάζομαι να καλώ την Τροχαία για να τους απομακρύνει και να μπορέσουμε να εξυπηρετηθούμε. Είναι συμπεριφορά που δείχνει έλλειψη σεβασμού. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Αθηναίων για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα