back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Αθήνα 9.84 για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 21

Διαβάστε επίσης

Την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα, από το Μάρτιο  μέχρι τον Δεκέμβριο,  1- 2 μετά το μεσημέρι, η εκπομπή «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» σε δημοσιογραφική επιμέλεια του Γιώργου Αποστολίδη, παρουσιάζει πτυχές των γεγονότων στην πορεία του Αγώνα για την ανεξαρτησία των Ελλήνων, με τη συνεργασία της δόκτορος Ιστορίας του ΕΚΠΑ και φιλολόγου Σοφίας Καρύμπαλη- Κυριαζή.
Αυτή την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στο επίκεντρο είναι τα  οικονομικά της Επανάστασης, που αντίθετα απ’ ό,τι ενδεχομένως θα περίμενε κανείς, 200 χρόνια από την έναρξή της, η βιβλιογραφική συγκομιδή στο συγκεκριμένο τομέα, παραμένει ισχνή.
Άξιο αναφοράς, μεταξύ άλλων, για τα έσοδα και τις δαπάνες του  επαναστατικού κράτους, τους φόρους και  εράνους, την  εκποίηση εθνικών ακινήτων και τα λάφυρα από τις μάχες, είναι το πόνημα του Σίμου Μποζίκη για την «Ελληνική Επανάσταση & Δημόσια Οικονομία – Η Συγκρότηση του Ελληνικού Εθνικού Κράτους, 1821-1832» από τις Εκδόσεις Ασίνη.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο καταγράφονται και εξετάζονται με συστηματικότητα, από ανέκδοτες κυρίως πηγές, σειρές προϋπολογισμών και ισολογισμών της κεντρικής διοίκησης, εκτεταμένα και συνεχή ποσοτικά στοιχεία για τις δαπάνες και τα κυριότερα έσοδα σε συνδυασμό με τη χρήση τους, μέσα από λεπτομερείς πίνακες, χάρτες και διαγράμματα.
Η διευθύντρια  του  Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Μαρία – Χριστίνα Χατζηϊωάνου θα αναφερθεί στα δύο δάνεια που ελήφθησαν, αλλά και στα ποσά που κατευθύνθηκαν  στα ταμεία.
Ο καθηγητής  Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Ιάκωβος Μιχαηλίδης θα μιλήσει για τον αγώνα του Ιωάννη Καποδίστρια να στήσει το νεοσύστατο, σύγχρονο ελληνικό κράτος, όπως και τη πρώτη χρηματική μονάδα  του φοίνικα, που δημιούργησε.
Ο φοίνικας παρουσιάστηκε το 1828. Αναφερόταν  στο μυθικό πουλί -σύμβολο της αναγέννησης της Ελλάδας, υποδιαιρείτο σε 100 λεπτά, ενώ κατασκευάστηκε μόνον ένας μικρός αριθμός νομισμάτων, καθώς οι  περισσότερες συναλλαγές στην Ελλάδα εξακολουθούσαν να  πραγματοποιούνται κυρίως με τουρκικούς παράδες και ισπανικά δίστηλα, λόγω της  έλλειψης πολύτιμων μετάλλων. Το 1832, με την αναμόρφωση του νομισματικού συστήματος ως επακόλουθο της έλευσης του Όθωνα, δημιουργήθηκε η δραχμή, η οποία αντικατέστησε τον φοίνικα.
Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και διδάσκουσα  Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κατερίνα Γαλάνη, θα δώσει μια εικόνα για τα οικονομικά του ναυτικού αγώνα, τα νησιά της Επανάστασης, τα εμπορικά πλοία που μετασκευάστηκαν σε πολεμικά και την πειρατεία .
Ο διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών – συγγραφέας Γιάννης Γρυντάκης, θα αναλύσει τα οικονομικά των αγωνιστών, τους πόρους των οπλαρχηγών και κλεφτών, ενώ θα αναφερθεί και στους αγωνιστές που κατέληξαν να ζουν στην απόλυτη πενία.
Αυτή την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου  «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ»στο σταθμό της πόλης  
 
Δημοσιογραφική Επιμέλεια- Παρουσίαση: Γ. Αποστολίδης.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα