back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κ. Χατζηδάκης: Τα πέντε νέα κοινωνικά μέτρα κατά της δημογραφικής κρίσης

Διαβάστε επίσης

Τα πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist για τις δημογραφικές προκλήσεις και τις πολιτικές για την ισότητα των δυο φύλων.

Αναλυτικότερα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει:

1.Την προώθηση εναλλακτικών μορφών φύλαξης παιδιών μέσα από το νέο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ και παρέχει οικονομική ενίσχυση για τη φύλαξη βρεφών από δύο μηνών έως 2,5 ετών, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι πιστοποιημένου παιδαγωγού-φροντιστή που επιλέγεται από ειδικό μητρώο, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί.

2. Τη δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Με δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούν εργαζόμενες μητέρες να αφήνουν βρέφη και νήπια σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φύλαξης μέσα στις επιχειρήσεις που δουλεύουν και σε πρώτη φάση μπορούν να καλυφθούν 2.500 μικρά παιδιά.

3. Τη χρηματοδότηση της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και την παράλληλη προώθηση της δημιουργίας 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

4. Την παροχή στήριξης -επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε μητέρες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, προκειμένου να φροντίσουν το παιδί τους και στη συνέχεια δυσκολεύονται να επανέλθουν στην εργασία τους και

5. την παρέμβαση για τις επικουρικές συντάξεις των νέων, ώστε να περιοριστεί δραστικά η έκθεση του συστήματος στον δημογραφικό κίνδυνο. Με τον ατομικό ασφαλιστικό κουμπαρά, οι επικουρικές συντάξεις της νέας γενιάς θωρακίζονται απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται υψηλότερες συντάξεις για τους νέους. Το νέο σύστημα θα ισχύσει για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022 και, εφόσον το επιθυμούν, για τους νέους κάτω των 35 ετών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα