back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μάριο Ντράγκι: Tο 81% των Ιταλών άνω των 12 ετών έχει εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις

Διαβάστε επίσης

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στη Γερουσία της Ρώμης, αναφέρθηκε στην πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας στην χώρα του, αλλά και στην Ευρώπη στο σύνολό της. “Μετά από μια εκκίνηση μετ’ εμποδίων, η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη πέτυχε ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα”, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός και στην συνέχεια πρόσθεσε: “Στην Ιταλία, η εκστρατεία προχωρά με γοργότερα βήματα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: έως τώρα η πρώτη δόση έχει χορηγηθεί στο 86% των κατοίκων άνω των 12 ετών, ενώ έχει κάνει και τις δυο δόσεις το 81%”.

Ο Ντράγκι ευχαρίστησε όλους τους πολίτες που αποφάσισαν να εμβολιαστούν “και ιδιαίτερα τους νεώτερους και όλους όσοι επέλεξαν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα τις προηγούμενες εβδομάδες ξεπερνώντας τους δισταγμούς τους”.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε παράλληλα ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες η χώρα του έχει εμβολιάσει το 50% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, “καταβάλλοντας μια εξαιρετική προσπάθεια χάρη κυρίως στους γιατρούς και νοσηλευτές”.

Ο Μάριο Ντράγκι, τέλος, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προμηθεύσει με περισσότερα εμβόλια τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, διότι “μόνον το 2,8% των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 50%”.

Εν τω μεταξύ στην έρευνα του ιταλικού εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ISS) της οποίας το πορισμα δοθηκε σήμερα στην δημοσιότητα σημειώνεται ότιοι  εμβολιασμένοι κατά της COVID-19 είναι εξαιρετικά απίθανο να πεθάνουν από την νόσο, εκτός κι αν είναι πολύ ηλικιωμένοι καισοβαρά άρρωστοι προτού προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό.

Η μελέτη η οποία περιλαμβάνεται σε τακτική έκθεση του ISS για τους θανάτους από την COVID-19, δείχνει ότι η μέση ηλικία των ανθρώπων που πέθαναν από τη νόσο αυτή παρά το γεγονός ότι είχαν εμβολιαστεί, ήταν τα 85 χρόνια. Κατά μέσον όρο αυτοί είχαν πέντε υποκείμενα νοσήματα.

Η μέση ηλικία θανάτου μεταξύ αυτών που δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν τα 78 χρόνια, με τέσσερις προϋπάρχουσες παθήσεις.

Πιο ψηλά στο δείγμα θανάτων μεταξύ των εμβολιασμένων που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας βρίσκονταν περιστατικά καρδιακών προβλημάτων, άνοιας και καρκίνου.

Κατά την ανάλυση αυτή, η οποία έγινε από την 1η Φεβρουαρίου ως τις 5 Οκτωβρίου φέτος, μελετήθηκαν τα ιατρικά αρχεία 671 ανθρώπων που υπέκυψαν στην COVID-19 και ήταν ανεμβολίαστοι και 171 θυμάτων της νόσου που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Την περίοδο που έγινε η έρευνα καταγράφηκαν 38.096 θάνατοι από COVID-19 στην Ιταλία.

Από αυτούς που πέθαναν, οι 33.620 ήταν ανεμβολίαστοι, οι 2.130 είχαν λάβει μόνον μία δόση ή είχαν προσβληθεί λίγο μετά τον εμβολιασμό τους προτού προλάβουν να αναπτύξουν αντισώματα και 1.440 είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Ιταλία πέτυχε τον στόχο για τον πλήρη εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού της άνω των 12 ετών, το ποσοστό που η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι προσφέρει έναν σημαντικό βαθμό ασφάλειας από τον ιό.

Παρά την επίτευξη του στόχου αυτού, από τις 15 Οκτωβρίου η ιταλική κυβέρνηση κατέστησε το πράσινο πάσο υποχρεωτικό για όλους τους εργαζομένους. Η κίνηση αυτή προκάλεσε ορισμένες φορές βίαιες διαμαρτυρίες σε ορισμένες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα