back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τ. Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα μπορεί να προστατεύσει τα του οίκου της αλλά αν προκύψει ανάγκη δεν θα είναι μόνη της

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα μπορεί να προστατεύσει τα του οίκου της αλλά αν προκύψει ανάγκη, δεν θα είναι μόνη της . Η επιλογή μας να αξιοποιούμε το Διεθνές Δίκαιο προς όφελός μας, καθιστά την πατρίδα μας τον πιο αξιόπιστο παίκτη της γειτονιάς», δήλωσε ο βουλευτής Σερρών ΝΔ, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Σχολιάζοντας το πως διαμορφώνεται το πλαίσιο των εξελίξεων μετά τις υπογραφές των αμυντικών συμφωνιών με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, τόνισε η Ελλάδα μοιράζεται με τις δύο χώρες συναντίληψη στα ζητήματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός το οποίο, όπως είπε, την καθιστά πόλο σταθερότητας.

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει δύο εξαιρετικές συμφωνίες, αφενός μεν με τη Γαλλία η οποία περιλαμβάνει τη ρήτρα της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, αφετέρου δε με τις ΗΠΑ η οποία προβλέπει στρατιωτικές διευκολύνσεις σε συμφωνημένες τοποθεσίες στην ελληνική επικράτεια. Εκτιμώ ότι είναι απίθανο το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας στην παρούσα φάση καθώς δεν θα θελήσει να δοκιμάσει τα όρια των συμφωνιών που υπέγραψε η Αθήνα με Παρίσι και Ουάσιγκτον».

Ο κ. Χατζηβασιλείου, υπογράμμισε, πάντως, την ετοιμότητα της χώρα μας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί όλα τα σενάρια και είναι απολύτως προετοιμασμένη ώστε να απαντά στις όποιες προκλήσεις χωρίς καθυστέρηση και χωρίς περιστροφές.

«Διαθέτουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις με εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό, όπως τα Rafale και οι φρεγάτες, χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε μόνοι μας κάθε ζήτημα που αφορά στην κυριαρχία και στα δικαιώματά μας».

Αναφερόμενος στη προκλητική στάση την οποία επιδεικνύει η Τουρκία τόνισε με την συμπεριφορά της προκαλεί την απόρριψή της από κάθε συνεργατικό σχήμα.

«Η στάση της Τουρκίας ενοχλεί πλέον άπαντες. Έχει αρχίσει να δημιουργεί αγανάκτηση το γεγονός ότι μεταχειρίζεται τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και τα διεθνή κείμενα ως ”κουρελόχαρτο”. Η περίοδος χάριτος και ανοχής έχει παρέλθει. Η Τουρκία φλερτάρει με την έξοδό της από τους G20, βιώνει επίσης πολύ μεγάλη ύφεση. Είναι δέσμια της τακτικής και της ρητορικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, από την εποχή του αίολου αφηγήματος της ”Γαλάζιας Πατρίδας”. Έχει μια θολή εικόνα της πραγματικότητας. Θεωρεί λανθασμένα ότι το γεωπολιτικό της αποτύπωμα είναι μικρότερο κατά τρόπο δυσανάλογο του μεγέθους, της γεωγραφικής θέσης και της πληθυσμιακής υπεροχής που έχει».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα