back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καταζητούμενη από τη Μόσχα η πιό στενή συνεργάτης του Ναβάλνι

Διαβάστε επίσης

Την ίδια ημέρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε, εχθές, το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ στο Ρώσο αντιφρονούντα πολιτικό και ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι, μια από τους πιο στενούς του συνεργάτες η Λιουμπόφ Σομπόλσυμπεριελήφθη στον κατάλογο των προσώπων που καταζητούνται από τη Ρωσία, ένα νέο παράδειγμα της καταστολής που έχει εξαπολυθεί εδώ και μήνες εναντίον της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών η Σομπόλ, 34 ετών, καταζητείται στο πλαίσιο “μιας ποινικής υπόθεσης” χωρίς άλλες διευκρινίσεις για τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται.

Ανερχόμενη μορφή της ρωσικής αντιπολίτευσης, η Λιομπόφ Σομπόλ, δικηγόρος, είχε συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια σε ενέργειες και διαδηλώσεις του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Ρωσία από τον Ιανουάριο.

Οι ρωσικές αρχές ενέτειναν την πίεση στους συμμάχους και τις οργανώσεις του αντιπολιτευόμενου, που χαρακτηρίστηκαν την Ιούνιο “εξτρεμιστικές” και απαγορεύθηκαν.

Κανένα από τα μέλη τους δεν μπόρεσε ως εκ τούτου να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα, πολλά στελέχη του κινήματος του Αλεξέι Ναβάλνι εγκατέλειψαν τη χώρα από τον φόβο μήπως συλληφθούν.

Η Λιουμπόφ Σομπόλ φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία. Άλλοι δύο στενοί συνεργάτες του Ναβάλνι, ο ΛεονίντΒολκόφ και ο Ιβάν Τζντάνοφ, περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο των καταζητούμενων και διώκονται στο πλαίσιο υποθέσεων που επισύρουν βαριές ποινές σε περίπτωση καταδίκης.

Θύμα τον Αύγουστο του 2020 μιας δηλητηρίασης την ευθύνη για την οποία αποδίδει στο Κρεμλίνο, ο ΑλεξέιΝαβάλνι συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Ρωσία έπειτα από ανάρρωση πέντε μηνών στη Γερμανία.

Η φυλάκισή του προκαλέι ένα διαρκές κύμα αγανάκτησης στη Δύση.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα