back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουγγαρία: Αντίπαλες πολιτικές συγκεντρώσεις στη Βουδαπέστη, καθώς εντείνεται η εκλογική μάχη για τις βουλευτικές του 2022

Διαβάστε επίσης

Δεκάδες χιλιάδες Ούγγροι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βουδαπέστης για να τιμήσουν την επανάσταση του 1956 κατά των Σοβιετικών και να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση τον επόμενο χρόνο.

Για πρώτη φορά από τότε που ανήλθε στην εξουσία, το 2010, ο 58χρονος Όρμπαν θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ενιαίο μέτωπο κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων και του κεντροδεξιού Jobbik στις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Της συμμαχίας ηγείται ο Πέτερ Μάρκι-Ζάι, ένας 49χρονος Καθολικός συντηρητικός, πατέρας επτά παιδιών και δήμαρχος μιας μικρής πόλης.

Ο Ζάι θα κάνει την πρώτη εμφάνισή του ως επίσημος υποψήφιος για τον πρωθυπουργικό θώκο, όταν θα απευθυνθεί σε μια ξεχωριστή συγκέντρωση που οργανώνει η αντιπολίτευση στην πρωτεύουσα σήμερα.

Οι διοργανωτές της φιλοκυβερνητικής κινητοποίησης, με τους διαδηλωτές να κάνουν πορεία κατά μήκος του ποταμού Δούναβη έως το κέντρο της Βουδαπέστης, όπου ο Όρμπαν αναμένεται να εκφωνήσει μια ομιλία, λένε ότι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας στην αντιπολίτευση και τις Βρυξέλλες.

«Είναι αδύνατο που αντιμετωπίζουμε ξανά επιθέσεις από τη Δύση, καθώς επικρίνουν συνεχώς τον Βίκτορ Όρμπαν», δήλωσε η Ντάλμα Νάγκι Μαστερχάζι, μία διαδηλώτρια.

«Οι εκλογές του επόμενου έτους θα κρίνουν εάν η Ουγγαρία παραμείνει μια κυρίαρχη χώρα… ή διαλυθεί σε μια μουσουλμανική θάλασσα».

Η επέτειος της εξέγερσης του 1956 προσφέρει στον Όρμπαν μια συμβολική πλατφόρμα για την ατζέντα του, καθώς το κόμμα του Fidesz κλιμακώνει την προεκλογική εκστρατεία του. Ο ίδιος διένειμε μια πληθώρα οικονομικών επιδομάτων και ελαφρύνσεων στο εκλογικό σώμα, μεταξύ άλλων μια έκπτωση στον φόρο εισοδήματος ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για οικογένειες, ενώ ενέτεινε την αντιμεταναστευτική ρητορική του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα