back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Α. Σδούκου: Καταργείται η προτεραιότητα στις αιτήσεις για το «Νέο Εξοικονομώ» 2021

Διαβάστε επίσης

 

Για το πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ» 2021, τις διαφορές με το προηγούμενο, τι θα πρέπει να κάνουν και να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι μίλησε στον Αθήνα 984, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Βασική διαφορά με τα προηγούμενα αποτελεί η κατάργηση της χρονικής ιεράρχησης, της προτεραιότητας στις αιτήσεις. Αυτή τη φορά, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο, θα μείνει ανοικτή για περίπου ένα μήνα και στη συνέχεια θα κλείσει, προκειμένου να γίνουν η βαθμολόγηση και συγκριτική αξιολόγηση με βάση ενεργειακά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια» είπε στη συνέντευξή της στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Για τις αιτήσεις, ανέφερε ότι «προτεραιότητα έχει αυτός που θα δείξει μέσα από την αίτησή του ότι θα πετύχει τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας με το λιγότερο κόστος, υπό την προϋπόθεση το ακίνητο να ανήκει σε μια ενεργειακή κατηγορία από τη Γ και κάτω» σημειώνοντας πως «παίζει ρόλο η παλαιότητα κατασκευής».

Σε σχέση με τα κοινωνικά κριτήρια, που εισάγονται για πρώτη φορά, η κυρία Σδούκου είπε ότι αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης και σε αυτά εντάσσονται «πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ και γενικά άτομα με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες», ενώ τα οικονομικά κριτήρια περιλαμβάνουν «πέντε εισοδηματικές κατηγορίες με την πρώτη να αφορά οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και την τελευταία έσοδα από 40.000 έως 50.000 ευρώ».

Προσδιόρισε στο 75% το μέγιστο ποσοστό επιδότησης για την πρώτη κατηγορία ευάλωτων νοικοκυριών και πρόσθεσε ότι «έχουμε δημιουργήσει ένα εγγυοδοτικό εργαλείο χωριστής επιδότησης 100 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότεροι και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια. Στην τελευταία κατηγορία εισοδήματος το ποσοστό επιδότησης φτάνει στο 40%.»

Ερωτηθείσα για το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει κανείς στην πράξη προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα, παρέπεμψε στη συγκέντρωση «λίγων απαιτούμενων δικαιολογητικών, όπως τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και νομιμότητας του κτιρίου» και παράλληλα τόνισε πως «θα πρέπει να συζητήσουμε με ειδικό σύμβουλο ή μηχανικό για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις στο κτίριο, ώστε να αναβαθμιστεί κατά τρείς κλάσεις. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων, θα γίνει μέσα στο Νοέμβριο….
Και επειδή θέλουμε να αναβαθμιστούν οι πολυκατοικίες, δίνουμε έξτρα μπόνους επιδότησης 10% από τη στιγμή που αποφασίσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την ένταξή τους στο πρόγραμμα».

Η ΓΓ του Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρατήρησε πως για το «Νέο Εξοικονομώ» διατίθενται συνολικά 630 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, προανήγγειλε την έλευση και άλλου, ενώ ξεκαθάρισε ότι «όποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα πρέπει μέσα σε ένα χρόνο να έχει υλοποιήσει το έργο, προκειμένου να μη δεσμεύονται οι πόροι και παραμένουν αδρανείς».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα