back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί την εξάπλωση της υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2 στον κόσμο

Διαβάστε επίσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί την εξάπλωση της υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2 της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού, η οποία εμφανίζεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στον κόσμο.

«Από τον Ιούλιο παρατηρείται αύξηση της μεταδοτικότητας της αλληλουχίας ΑΥ.4.2» ανέφερε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του για την πανδημία της Covid-19.

Αυτή η υποπαραλλαγή περιλαμβάνει τρεις νέες μεταλλάξεις, δύο εκ των οποίων εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα. Αλληλουχίες της ΑΥ.4.2 φορτώθηκαν στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID από 43 χώρες. Το 93% προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρατηρείται σταδιακή αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων που οφείλονται σ’ αυτήν.

Κατά την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου, η υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2 αποτελούσε το 5,9% όλων των μολύνσεων που οφείλονταν στη Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες για να καθοριστεί αν η ΑΥ.4.2 είναι πιο μολυσματική ή αν αποδυναμώνει τα αντισώματα.

Η πανδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4,96 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, στα τέλη του 2019 στην Κίνα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Συνολικά, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 244 εκατομμύρια κρούσματα.

Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 4% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, με 2,9 εκατομμύρια μολύνσεις. Η Ευρώπη είναι η μοναδική περιοχή του κόσμου όπου καταγράφεται αύξηση.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε επίσης κατά 5%, καθώς περισσότεροι από 49.000 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα