back to top
23.7 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

23.7 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Βρετανία: Σημαντικότερες οι επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία από εκείνες της πανδημίας

Διαβάστε επίσης

Το Brexit θα έχει μακροπρόθεσμα «σημαντικότερες επιπτώσεις από την πανδημία» της Covid-19 στη βρετανική οικονομία, εκτιμά ο Ρίτσαρντ Χιουζ, ο πρόεδρος της δημόσιας υπηρεσίας Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR) σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ «θα μειώσει το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα κατά περίπου 4%» ενώ η πανδημία θα αφαιρέσει άλλες δύο μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της OBR.

Η υπηρεσία αυτή αναθεώρησε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος στο 6,5%, από 4%. Όσον αφορά τις συνέπειες της πανδημίας στο ΑΕΠ, θεωρεί πλέον ότι θα το μειώσουν μόνο κατά 2%, αντί για 3% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

«Με τον καιρό, θα καταστεί ολοένα και πιο δύσκολο να ξεχωρίζουμε τις συνέπειες της πανδημίας από τους άλλους παράγοντες, όπως είναι το Brexit», αναφέρει η OBR στην έκθεσή της.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, σε δηλώσεις του στο BBC, αντέδρασε λέγοντας ότι το Brexit επέτρεψε στη χώρα να προχωρήσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις που δεν θα ήταν δυνατόν να γίνουν αν παρέμενε στην ΕΕ. Ανέφερε ως παράδειγμα τη χθεσινή ανακοίνωση της αναθεώρησης στους φόρους των αλκοολούχων ποτών.

Ωστόσο, για το κέντρο ερευνών IFS, «παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του υπουργού» το επίπεδο διαβίωσης των Βρετανών θα επηρεαστεί από τον υψηλό πληθωρισμό, τους αυξημένους φόρους και τη στάσιμη ανάπτυξη, την οποία υπονομεύουν τόσο το Brexit όσο και η πανδημία.

Παρά την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, το εμπόριο με τη Βρετανία μειώθηκε μετά την οριστική έξοδο της χώρας από την Ένωση. Το Brexit περιέπλεξε επίσης την άφιξη Ευρωπαίων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αναταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Το γεγονός ότι οι συνέπειες του Brexit στο ΑΕΠ θα είναι σημαντικότερες από εκείνες της πανδημίας δεν προκαλεί έκπληξη, σημείωσε ο Τζόναθαν Πόρτις, καθηγητής Οικονομικών στο Κινγκς Κόλετζ. «Η Covid ήταν ένα τεράστιο σοκ, βραχυπρόθεσμα» αλλά δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία μακροπρόθεσμα ενώ το Brexit «είναι η μόνιμη ύψωση φραγμών στο εμπόριο και την κινητικότητα των εργαζομένων», εξήγησε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα