back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ανοιχτή Πόλη: Απουσία προσφυγικής πολιτικής

Διαβάστε επίσης

Σφοδρή κριτική στη δημοτική αρχή για την πρόθεσή της να καταργήσει τη δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα ασκεί η Ανοιχτή Πόλη.

Συγκεκριμένα, η Ανοιχτή Πόλη σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για κίνηση εχθρική προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φιλοξενούνται στη δομή αλλά και για κενό σχεδιασμού και πολιτικής ένταξης.

Δείτε την ανακοίνωση

«Αιφνιδιαστική έξωση σε χιλιάδες πρόσφυγες από τον κ. Μπακογιάννη

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση από τον κ. Μπακογιάννη της πρόθεσής του για κατάργηση της δομής φιλοξενίας στον Ελαιώνα είναι ακόμα ένα σύμπτωμα της απουσίας σοβαρότητας και σχεδιασμού, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από εκείνη της δημοτικής αρχής, για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων. Προηγούμενες εξαγγελίες της δημοτικής αρχής για επέκταση των εγκαταστάσεων και μετατροπή της δομής σε ενταξιακή ξεχάστηκαν. Το κλείσιμο της δομής αποτελεί μια κίνηση εχθρική προς τους φιλοξενούμενους σε αυτήν, αφού θέτει το ερώτημα για το τι θα γίνουν και πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι. Το ερώτημα είναι κρίσιμο, με δεδομένη τη γενικότερη ανυπαρξία επαρκούς μέριμνας από την Πολιτεία για την αξιοπρεπή στέγαση και ένταξη, τόσο των αιτούντων άσυλο όσο και των αναγνωρισμένων προσφύγων, όπως δείχνουν και τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

Η απουσία προσφυγικής πολιτικής από την κυβέρνηση ευθύνεται για τα φαινόμενα υπερπληθυσμού που επιβάρυναν τις συνθήκες διαβίωσης στην υποστελεχωμένη δομή του Ελαιώνα, παρά τις σημαντικές προσπάθειες των εργαζομένων για να παρέχουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες. Η προοπτική κατάργησης της δομής υπογραμμίζει δραματικά το κενό σχεδιασμού και πολιτικής στέγασης και ένταξης, καθώς και την ανάγκη να αναλάβει η δημοτική αρχή τις ευθύνες της, αξιοποιώντας με τόλμη το στεγαστικό απόθεμα και διεκδικώντας τη συνδρομή της κυβέρνησης. Η Ανοιχτή Πόλη θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για την αξιοπρεπή διαβίωση και ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο».

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα