back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αργεντινή: Για 4η φορά κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος συγγενών του πληρώματος του San Juan ο Μάκρι

Διαβάστε επίσης

Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, ο Μαουρίτσιο Μάκρι, κλητεύθηκε για ακόμη μια φορά για να δώσει κατάθεση στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση κατασκοπείας από τις μυστικές υπηρεσίες με στόχους τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας του San Juan, του υποβρυχίου που ναυάγησε το 2017 χωρίς να επιζήσει κανένα από τα 44 μέλη του πληρώματός του.

Ο δικαστής Μαρτίν Μπάβα κάλεσε τον πρώην πρόεδρο (2015-2019) να καταθέσει την Τετάρτη 3η Νοεμβρίου, αφού ο νυν αρχηγός του κράτους ήρε με εκτελεστικό διάταγμα την υποχρέωση να τηρείται απόλυτη μυστικότητα για τη δραστηριότητα των υπηρεσιών πληροφοριών που επικαλείτο ο προκάτοχός του στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Πρόκειται για την τέταρτη φορά που δικαστής Μπάβα κλήτευσε τον Μαουρίσιο Μάκρι να καταθέσει για την υπόθεση αυτή από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, 62 ετών, εμφανίστηκε την Πέμπτη ενώπιον του δικαστή της Ντολόρες, 200 χιλιόμετρα νότια του Μπουένος Άιρες, αλλά η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος του συνηγόρου του. Αυτός ο τελευταίος εξήγησε ότι το δικαστήριο «δεν έχει τη δικαιοδοσία άρσης του απορρήτου για τις υπηρεσίες πληροφοριών ώστε να μπορεί να καταθέσει ο κ. Μάκρι».

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος καταγγέλλει πολιτικό «διωγμό» του, αψήφησε τις δύο πρώτες κλητεύσεις να καταθέσει, την πρώτη φορά επειδή ήταν στο εξωτερικό, τη δεύτερη ζητώντας την εξαίρεση από τη δίκη του Μαρτίν Μπάβα, κάτι που απορρίφθηκε.

Αφού διενεργήσει έρευνα, ο δικαστής θα έχει προθεσμία δέκα ημερών για να αποφασίσει εάν θα του ασκήσει δίωξη ή όχι.

Για τον δικαστή Μπάβα, ο Μαουρίτσιο Μάκρι είχε την εποχή εκείνη «πλήρη επίγνωση» της παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες των οικογενειών του πληρώματος.

Το Σαν Χουάν εξαφανίστηκε τον Νοέμβριο του 2017 στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, κάπου 400 χιλιόμετρα από τις ακτές της Παταγονίας. Δεν εντοπίστηκε παρά έναν χρόνο αργότερα, σε βάθος 900 μέτρων. Ουδέποτε ανασύρθηκε, αντίθετα με τις επιθυμίες των οικογενειών. Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό, το σκάφος, που τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, υπέστη θραύση λόγω εσωτερικής πίεσης εξαιτίας τεχνικών βλαβών.

Οι οικογένειες συμμετείχαν την περίοδο της τραγωδίας σε εκστρατεία διαμαρτυρίας και αξίωναν να μάθουν την τύχη του υποβρυχίου. Καταγγέλλουν πως είχαν γίνει στόχοι παρακολουθήσεων, τηλεφωνικών υποκλοπών και εκφοβισμών.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, ασκήθηκαν ήδη διώξεις από τη δικαιοσύνη της χώρας της Λατινικής Αμερικής στους πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, τον Γουστάβο Αρίβας και τη Σίλβια Μαγδαλάνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα