back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

G20 – Ιταλία: Κλίμα, οικονομία και πανδημία στο επίκεντρο

Διαβάστε επίσης

Κλιματική αλλαγή, πανδημία και οικονομία αναμένεται να μονοπωλήσουν τις συζητήσεις των ηγετών των G20 που συναντώνται από σήμερα στη Ρώμη.

Κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσει η κλιματική αλλαγή και οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των ακραίων φαινομένων, ωστόσο τα μέτωπα της πανδημίας και της οικονομίας δεν πρόκειται να αφήσουν αδιάφορους τους 20 ισχυρούς ηγέτες.

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών των G20, δημοσιοποιήθηκε από το πρακτορείο Reuters προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος σύμφωνα με το οποίο, στα συμπεράσματα της σύσκεψης θα περιλαμβάνεται η ένταση των προσπαθειών για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Το προσχέδιο αυτό για την ανάγκη ανάληψης δράσης για την κλιματική αλλαγή αντανακλά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ διπλωματών καθώς οι ηγέτες της G20 βρίσκονται στη Ρώμη για την διήμερη σύνοδο με στόχο την εξασφάλιση της δέσμευσής τους για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

“Παραμένουμε δεσμευμένοι στην τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 που έχει στόχο την διατήρηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και της προσπάθειας για περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής”, αναφέρει το προσχέδιο.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι οι ηγέτες αναγνώρισαν την σπουδαιότητα της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ένας στόχος στον οποίο ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί να ικανοποιήσουν.

Στήριξη της κατώτατης διεθνούς φορολόγησης 

Σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, από τις μέχρι τώρα εργασίες της G20 με θέμα την οικονομία και την παγκόσμια υγεία προκύπτει ότι εκφράστηκε ευρεία στήριξη στα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών με αντικείμενο την κατώτατη διεθνή φορολόγηση.

Η τελευταία και καθοριστική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της “Ομάδας των 20” διεξήχθη στις 13 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.

Σήμερα την ανοικτή στήριξή τους εξέφρασαν, μεταξύ των άλλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, η Γαλλία και η Νότια Κορέα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι “η διεθνής κοινότητα, χάρη στην συμφωνία για την κατώτατη διεθνή φορολόγηση, θα στηρίξει τους ανθρώπους φροντίζοντας ώστε οι επιχειρήσεις να συμβάλουν με το ποσοστό που τους αναλογεί”.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πολλές χώρες εξέφρασαν την στήριξή τους στην πρωτοβουλία της ιταλικής προεδρίας της G20, με στόχο την δημιουργία επιχειρησιακής δύναμης για την υγεία και την οικονομία, η οποία να ευνοήσει μια στενότερη συνεργασία των δυο αυτών τομέων.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατά την διάρκεια των εργασιών, αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής.

Μάριο Ντράγκι: Δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι. Χρειάζεται πολυμερής συνεργασία

Στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, αναφέρθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά την παρέμβασή του στην σύνοδο της G20 η οποία διεξάγεται στην Ρώμη.

“Η πολυμερής συνεργασία είναι η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε μεγάλο βαθμό είναι και η μόνη λύση. Αρχίζοντας από την πανδημία και φτάνοντας μέχρι μια δίκαιη και σωστή φορολόγηση. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα πετύχουμε μόνοι, δεν πρόκειται για εφικτή επιλογή”, τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός. Ζήτησε παράλληλα “να γίνει κάθε τι δυνατό, για να ξεπεραστούν οι διαφορές με επιστροφή στο πνεύμα που οδήγησε στην δημιουργία της G20.

O Mάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι παρά την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού η πανδημία κορονοϊού δεν τελείωσε και ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην διανομή των εμβολίων. “Στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στις φτωχές χώρες το ποσοστό αυτό πέφτει κατακόρυφα στο 3%”, είπε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί, κατά της covid 19 το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους και έθεσε ως επόμενο, αναγκαίο στόχο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού του πλανήτη μέχρι τα μέσα του 2022.

“Ως προεδρεύουσα της G20 η Ιταλία εργάστηκε για να υπάρξει μια δικαιότερη οικονομική ανάκαμψη” δήλωσε τέλος ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης με αναφορά στην δέσμευση φαρμακευτικών εταιριών να προμηθεύσουν με εμβόλια τις χώρες υπό ανάπτυξη και στην επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο, παγκόσμιο και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ο Τζόνσον καλεί τη Ρώμη να προχωρήσει σε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε σήμερα τον ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης ώστε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν πράσινη τεχνολογία, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη, που πραγματοποιείται υπό την φιλοξενία του Μάριο Ντράγκι, ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: “Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της εξάλειψης της χρήσης του άνθρακα ώστε να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου (Σ.τ.Σ: δηλαδή, να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου)”.

“Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τον ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα ώστε να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτυχθούν με έναν τρόπο καθαρό και βιώσιμο”.

Μπόρις Τζόνσον: Οι πιθανότητες επιτυχίας της COP26 είναι περίπου 6/10

 

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε σήμερα ότι οι πιθανότητες να υπάρξει ένα επιτυχές αποτέλεσμα από την Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα COP26 είναι περίπου έξι στις δέκα.

Η Βρετανία ευελπιστεί η σύνοδος κορυφής στη Γλασκώβη, η οποία ξεκινάει αύριο, να υιοθετήσει σχέδια για την προσέγγιση του στόχου περιορισμού της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής και για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να δίνει έξι στις δέκα πιθανότητες να επιτύχει η σύνοδος, όπως έκανε τον Σεπτέμβριο, ο Τζόνσον απάντησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC: “Θα έλεγα ότι εκεί κυμαίνονται”.

“Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε στην σύνοδο COP26 την ερχόμενη εβδομάδα ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα κάνουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις”, είπε ο Τζόνσον από την Ρώμη όπου βρίσκεται.

Η Βρετανία θέλει μεγαλύτερες δεσμεύσεις από την Αυστραλία 

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εντείνοντας την πίεση σε πολλές χώρες πριν από την διεξαγωγή της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP26) την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία επιθυμεί μεγαλύτερη δέσμευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από την πλευρά της Αυστραλίας.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Αυστραλία έχει δεσμευτεί για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα, αλλά η Βρετανία εκτιμά ότι η Καμπέρα μπορεί να κάνει περισσότερα ως προς τον άνθρακα.

Ρωσία και Κίνα ζητούν αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά της COVID-19

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα από τις χώρες της G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως που συναντώνται στη Ρώμη, να επιταχύνουν την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων που παράγει η καθεμιά τους κατά της COVID-19.

Ο Πούτιν, ο οποίος απευθύνθηκε στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε ακόμη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρέπει να λαμβάνει ταχύτερα αποφάσεις για την έγκριση των εμβολίων.

“Προτείνουμε να ζητήσουμε από τους υπουργούς Υγείας της G20 να βρούνε τάχιστα μια λύση για την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών εμβολιασμού”, είπε ο Πούτιν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχιζόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού καθιστούν απαραίτητο έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει στα εμβόλια να προσαρμόζονται γρήγορα στις παραλλαγές του ιού.

“Με δεδομένο ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται πρέπει να βρούμε μηχανισμούς για την συστηματική και γρήγορη αναβάθμιση των εμβολίων”.

Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να μάχονται για να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπάρχοντα εμβόλια.

“Αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού, του προστατευτισμού και του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες, κάποιες εκ των οποίων συμμετέχουν και στην G20, δεν είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αμοιβαία τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θεωρώ”, κατέληξε ο Πούτιν.

Σε ανάλογο κύμα και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε την ίση μεταχείριση και αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά της COVID-19 βάσει του καταλόγου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για χρήση έκτακτης ανάγκης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Σε σχόλιά του στην σύνοδο της G20, τα οποία έκανε μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Σι είπε ότι η Κίνα έχει προμηθεύσει με πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID την παγκόσμια κοινότητα και ότι συνεργάζεται με 16 χώρες για την κοινή παρασκευή των σκευασμάτων.

Δύο κινεζικά εμβόλια-ένα της Sinovac Biotech και ένα της Sinopharm-έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο του ΠΟΥ με τα εμβόλια για επείγουσα χρήση.

Αντόνιο Γκουτέρες: Έχουμε δρόμο να διανύσουμε

«Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και πρέπει να επιταχύνουμε το βήμα προς όλους τους κλιματικούς μας στόχους», επανέλαβε για μία ακόμη φορά χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δεν σταματά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ενδεχόμενο «μιας κλιματικής καταστροφής», ενώ θεωρεί ότι οι χώρες της G20 φέρουν «ιδιαίτερη ευθύνη».

Οι χώρες της G20, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα.

«Έχουμε ακόμη τον χρόνο για να βάλουμε τα πράγματα στον σωστό δρόμο και αυτή η σύνοδος της G20 είναι μια ευκαιρία να το πράξουμε», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

Σίγουρη πρόοδος στα δημοσιονομικά

Οι ελλείψεις και τα προβλήματα που αυξάνονται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και απειλούν να εκτροχιάσουν τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να συζητηθούν στη Ρώμη αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως και το χρέος των πιο φτωχών χωρών αλλά και οι προσπάθειες αντιμετώπισης της covid-19.

Ωστόσο μοναδικό σημείο στο οποίο αναμένεται ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε αυτή τη σύνοδο της G20 με τις περιορισμένες φιλοδοξίες είναι τα δημοσιονομικά. Αναμένεται να επικυρωθεί στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο ο παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής του 15% για τις πολυεθνικές από το 2023, ένα μέτρο που αναμένεται να αποφέρει 150 δισεκ. ευρώ επιπλέον.

Πολλές διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στη Ρώμη από συνδικάτα, την ακροαριστερά και το κίνημα Παρασκευές για το Μέλλον, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην ιταλική πρωτεύουσα, στον ουρανό της πόλης θα πετούν συνεχώς ελικόπτερα και drones, ενώ η συνοικία όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος έχει αποκλειστεί.

Η G20 θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για τους ηγέτες να πραγματοποιήσουν πολλές διμερείς συναντήσεις, καθώς βρίσκονται για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας πρόσωπο με πρόσωπο σε ένα διεθνές γεγονός.

Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, όπως και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλουν να συμφωνήσουν στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα