back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χρ. Τετράδη: Πρέπει να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό, στρατηγικό και σωστό μετασχηματισμό του ελληνικού τουρισμού

Διαβάστε επίσης

«Το φετινό καλοκαίρι ήταν τελικά μια ευχάριστη έκπληξη γιατί παρά το μουδιασμένο και αργοπορημένο ξεκίνημα, τελικά κατάφερε να φτάσει σε αρκετά υψηλούς ρυθμούς αφίξεων και ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας», ανέφερε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Χριστίνα Τετράδη.

Όπως είπε, υπήρξαν έντονες διακυμάνσεις την φετινή τουριστική σεζόν, η οποία ξεκίνησε με μεγάλο προβληματισμό και αβεβαιότητα.

«Ο Μάιος ήταν σχεδόν μηδενικός, ο Ιούνιος είχε πολύ χαμηλή κίνηση και δεν ξεπέρασε το 35%. Ουσιαστικά, ξεκινήσαμε να λειτουργούμε τον Ιούλιο. Σε κάποιες περιοχές, όπως στα Ιόνια νησιά όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό Βρετανών τουριστών, ήταν και αυτός ένας προβληματικός μήνας, γιατί η βρετανική αγορά ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις το τελευταίο δεκαήμερο με ότι αυτό συνεπάγεται για τους συγκεκριμένους προορισμούς. Όμως, ο Αύγουστος πήγε πολύ καλά και έσωσε την παρτίδα τόσο με τους ξένους τουρίστες όσο και με τους Έλληνες οι οποίοι αποτέλεσαν μια πολύ μεγάλη και πολύ δυναμική αγορά για τον τουρισμό μας», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η εικόνα τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο ήταν εξαιρετικά καλή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο πρωταρχικός στόχος για τουριστική κίνηση αισθητά άνω του 50% των μεγεθών του 2019 που είχε τεθεί, ίσως μπορεί και να ξεπεραστεί, ενισχύοντας της προσδοκίες για μια καλή τουριστική σεζόν.

Επισήμανε μάλιστα, ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή τη θετική πορεία έπαιξε το γεγονός ότι φέτος η χώρα κατάφερε να προσδώσει στον κάθε τουρίστα που την επισκέφτηκε, ένα αίσθημα της ασφάλειας με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφάρμοσε.

Σύμφωνα με την κ. Τετράδη, με βάση αυτά τα δεδομένα και εφόσον αφήσουμε πίσω την πανδημία, ο στόχος για το 2022 είναι να αυξηθεί η δυναμική του ελληνικού τουρισμού που προέκυψε μέσα στο 2021.

Ωστόσο, σημείωσε ότι: «Δυστυχώς τα μεγάλα συμβόλαια γίνονται με μηδενικές αυξήσεις, στις τιμές του 2019. Γι αυτό, πρέπει να αναθεωρήσουμε το κομμάτι του τουρισμού , το πως γίνονται οι συνεργασίες . Η πανδημία ίσως δώσει μια ευκαιρία να απεμπλακούμε σταδιακά και από το tour operating, στο μεγάλο του ποσοστό. H Ελλάδα προσφέρει τόσα πολλά, ειδικά στο κομμάτι του θεματικού τουρισμού που μπορεί να κινηθεί και ανεξάρτητα. Από εκεί και πέρα όλα έχουν να κάνουν και με την εξέλιξη της πανδημίας».

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη: «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό. Πρέπει να δούμε πως θα ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό, στρατηγικό και σωστό μετασχηματισμό του ελληνικού τουρισμού. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο θα καταθέσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις του για να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες στήριξης των ξενοδοχείων.

Το μόνο μέτρο το οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή είναι το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», σε σχέση με τους εργαζόμενους. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που μας κράτησε ζωντανούς αλλά το θέμα είναι να μη μας ”σκοτώσει” τώρα. Όλο αυτό το διάστημα ο τουρισμός κράτησε την οικονομία της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ληφθούν και τα σωστά μέτρα γιατί στόχος είναι να επιβιώσει ώστε να εξακολουθήσει να στηρίζει την οικονομία της χώρας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα