back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δ. Σαρηγιάννης: Αναμένεται ρεκόρ πανδημίας στη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη σε επίπεδο κρουσμάτων

Διαβάστε επίσης

«Από την Πέμπτη και μετά, αναμένεται ρεκόρ πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, σε επίπεδο κρουσμάτων.  Είναι προδιαγεγραμμένη η αύξηση. Πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά και να πάρουμε μέτρα», προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Ειδικότερα, τόνισε πως οδεύουμε προς μια αυξητική πορεία με διακυμάνσεις και περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης τον Νοέμβριο στη χώρα μας λόγω και του καιρού, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα συμπεριφερθούμε, δηλαδή αν θα υπάρξει αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού σε συνδυασμό με αυστηρή τήρηση των μέτρων.

«Είναι αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα στην τήρηση των μέτρων. Πρέπει οι έλεγχοι να είναι εντατικοί και να υπάρχει σε όλους η αίσθηση ότι ελέγχεται η εφαρμογή τους».

Πάντως, εκτίμησε ότι κάποια θα σημειωθεί κάμψη των επιδημιολογικών δεικτών καθώς θα υπάρξει ανοσία, είτε μέσω του εμβολιασμού είτε με φυσικό τρόπο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα που θα εμποδίσουν τη διασπορά του κορονοϊού, με βασικότερο την αύξηση των self test και την επέκτασή τους και στους εμβολιασμένους.

«Όλες οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει και που βασίζονται στην εμπειρία του Απριλίου και του Μαΐου, δείχνουν ότι η διενέργεια self test είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέτρο, όταν εφαρμόζεται μαζικά. Μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός αποκλιμάκωσης . Ενδεχομένως αυτό να μην είναι εύκολο τη δεδομένη χρονική στιγμή, όμως, μπορεί να μειώσει στο μισό την ταχύτητα αύξησης της πανδημίας».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το κόστος διενέργειας self test για τους εμβολιασμένους, θα μπορούσε να καλυφθεί από το κράτος.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η πανδημία υπάρχει και δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη. Ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα. Είναι σημαντικό να αντιδράσουμε νωρίς γιατί όταν τα πράγματα ξεφύγουν και φτάσουμε για παράδειγμα τα 5.000 κρούσματα μέσα στο μήνα, κάτι είναι εύκολο να συμβεί, η επαναφορά σε μια καλύτερη κατεύθυνση θα είναι δύσκολη».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα