back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κ. Λουπασάκης: Απαραίτητη η χαρτογράφηση περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

Διαβάστε επίσης

01-11-2021

Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών κινδύνων και η χαρτογράφηση των ειδικών προβλημάτων που ανέκυψαν το καλοκαίρι από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνου Λουπασάκη, με τον Γιώργο Αποστολίδη, στον Αθήνα 984. 

Με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής, του ΕΜΠ και υπό τον συντονισμό του διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κι επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου BEYOND Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ, κ. Χ. Κοντοέ, η ομάδα του καθηγητή έχει αναλάβει τη χαρτογράφηση των προβλημάτων κυρίως από κατολισθήσεις και διαβρώσεις στις Αχαρνές, τη Βαρυμπόμπη, στους Θρακομακεδόνες, τις Αφίδνες, το Αλεποχώρι και Κρυονέρι, καθώς και σε όλες τις περιοχές γύρω από την Πάρνηθα, τα Γεράνια όρη και το όρος Πατέρας.

Μίλησε για μια «καίριας σημασίας εργασία στο πλαίσιο του προϋπάρχοντος έργου, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από φυσικά φαινόμενα» εξηγώντας ότι «οι πυρκαγιές του καλοκαιριού αποκάλυψαν αυθαιρεσίες δεκαετιών σε κοίτες ρεμάτων και δασικές εκτάσεις. Κατεστραμμένη βλάστηση σε υδρολογικές λεκάνες, πρανή εκτεθειμένα σε διάβρωση με λογική συνέπεια την ύπαρξη αυξημένων απορροών» για να υπογραμμίσει ότι ήταν «ευτύχημα το γεγονός ότι μπήκαν στη διαδικασία χαρτογράφησης ώστε να ληφθούν άμεσα τα ενδεδειγμένα μέτρα».

Ως πλέον επικίνδυνη περιοχή, κρίνεται από τον έγκριτο επιστήμονα, «η υδρολογική λεκάνη Αιγειρουσών Αλεποχωρίου στον Κορινθιακό, που κάηκε σε μεγάλη έκταση κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Έχει απότομη μορφολογία, δύσκολο υδρογραφικό δίκτυο, πολλά αυθαίρετα που καλύπτουν κατά 90% την επιφάνεια της κοίτης των ρεμάτων και αντίστοιχα προβλήματα δεκαετιών, τα οποία χρήζουν άμεσης παρέμβασης».

Σημείωσε ωστόσο πως σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία «οι κάτοικοι της περιοχής έχουν συντονιστεί, κάνουν κάποιες ασκήσεις ώστε να είναι προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρικών κινδύνων τον χειμώνα».

Ο κ Λουπασάκης είπε πως «αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα στην Πάρνηθα, όπου δουλεύουμε τώρα. Οι ομάδες εργασίας, σε μια επίπονη διαδικασία, εντοπίζουν τα σημεία και όπου μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις, γίνονται. Όπως με διάνοιξη τάφρων ή καθαρισμούς ρεμάτων».

Σε σχέση με τη διάβρωση των εδαφών παρατήρησε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η μεταφορά των φερτών υλικών από τις κοίτες των ρεμάτων, λόγω του κινδύνου υπερχειλίσεων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα