back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τεράστια καταστροφή για τα φασόλια σε Πρέσπα και Καστοριά

Διαβάστε επίσης

Η κλιματική κρίση «έδειξε τα δόντια της» στις περίπου 900 οικογένειες παραγωγών φασολιών της Καστοριάς και των Πρεσπών. Η καταστροφή της φετινής καλλιέργειας λόγω τόσο του παρατεταμένου καύσωνα το καλοκαίρι όσο και των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων, αγγίξει το 70% – 80%.

«Δυστυχώς πρόκειται για ολική καταστροφή», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «Πελεκάνος», Κωνσταντίνος, Ναλπαντίδης. «Οι πρωτοφανείς για την περιοχή μας και παρατεταμένοι καύσωνες του καλοκαιριού επηρέασαν αρνητικά την καρποφορία και οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών τα αποτελείωσε Αυτή τη περίοδο είμαστε στο στάδιο της συγκομιδής, ωστόσο, τα φασόλια σε ποσοστό 70 -80% έχουν σαπίσει.

Οριζόντιες αποζημιώσεις

«Έχουμε άριστη συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, έχουν έρθει οι ελεγκτές και γίνεται καταγραφή των ζημιών» προσθέτει ο κ. Ναλπαντίδης. «Στη συνάντηση, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, στη Καστοριά αποφασίστηκε ότι ο Οργανισμός θα προβεί σε οριζόντιες αποζημιώσεις, ενώ τέθηκε στόχος έως τον Νοέμβριο, οι παραγωγοί να έχουν λάβει τα χρήματα για τη ζημιά της παραγωγής τους».

«Ευελπιστούμε να βοηθήσει το κράτος όλες αυτές τις οικογένειες να επιβιώσουν, κέρδος, βεβαίως, δεν θα έχουμε αλλά τουλάχιστον να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που έχουμε κάνει και να μπορούμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την νέα καλλιεργητική περίοδο», επισημαίνει ο κ. Ναλπαντίδης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα