back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εισοδηματικό πλήγμα λόγω ακρίβειας φοβάται το 85% των εργαζόμενων

Διαβάστε επίσης

Συντριπτικό εισοδηματικό πλήγμα εξαιτίας του κύματος ακρίβειας, φοβάται το 85% των εργαζομένων και ζητά αύξηση μισθών και μείωση φόρων, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ALCO για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Το 85% των ερωτηθέντων, δηλώνει ότι θα έχει πολύ μεγάλη (49%) ή μεγάλη επιβάρυνση (36%) από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής.
  • Οι εργαζόμενοι που δηλώνουν μηνιαία αμοιβή έως 500 ευρώ δηλώνουν κατά 100% ότι αναμένουν πολύ μεγάλη επιβάρυνσή τους.
  • Ακόμη και όσοι δηλώνουν ως μηνιαία αμοιβή από 1.500 ευρώ και πάνω, σε ποσοστό 73% αναφέρει ότι αναμένει πολύ μεγάλη επιβάρυνση (19%) και μεγάλη επιβάρυνση (54%).
  • Ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού του επιπέδου από τις ανατιμήσεις, το 48% επιλέγει την αύξηση του μισθού και του κατώτατου μισθού, το 43% την μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης ενώ μόλις το 3% επιλέγει τη λύση των επιδομάτων.
…και συμπίεση μισθών

Κι όλα αυτά, ενώ η έρευνα καταγράφει πολύ σημαντική διαφοροποίηση του δείκτη εξέλιξης των αμοιβών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (πριν από 4 μήνες).

Η πλειονότητα των ερωτώμενων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη των αμοιβών τους σε ποσοστό 61% σε σχέση με το 49% που κατέγραφε ο συγκεκριμένος δείκτης στην προηγούμενη μέτρηση.

Το εύρημα θεωρείται πολύ σημαντικό διότι αποτυπώνει μια έντονη τάση που παρατηρείται στην αγορά εργασίας σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας.

ΓΣΕΕ: Έξι άμεσα μέτρα

Η ΓΣΕΕ, εκτιμά ότι είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα μείγμα παρεμβάσεων, έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων, το οποίο θα περιλαμβάνει έξι παρεμβάσεις:

*Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021 με αναδρομική ισχύ από την 1/9/2021.

*Αμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, ώστε η μεταβολή του να ισχύσει από την 1/1/2022.

*Επέκταση του ποσοστού αύξησης του κατώτατου μισθού και στους ονομαστικούς μισθούς των ήδη συμφωνημένων κλαδικών συμβάσεων.

*Μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια. Αν το μέτρο δεν επαρκεί να σταθεροποιήσει τις τιμές και τις εισοδηματικές απώλειες, τότε να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια για τα νοικοκυριά.

*Εισαγωγή φόρου επί των έκτακτων κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας και διάθεση του ποσού για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

*Περίοδο χάριτος αποπληρωμής λογαριασμών ενέργειας για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα