back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Παπαθεοδωρίδης: Η δωρεά οργάνων φέρνει φως στη ζωή ασθενών. Δίνει μια δεύτερη ευκαιρία

Διαβάστε επίσης

Οι μεταμοσχεύσεις στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα δείχνουν σταθερά τη φωτεινή πλευρά της ζωής.

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων που τιμάται τη 1η Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δ/ντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος-ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ» Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, στη συνομιλία του στον Αθήνα 984 με τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου αναφέρθηκε στα πως και τα γιατί της δωρεάς οργάνων και στη συνεισφορά στη σωτηρία συνανθρώπων μας.

«Η δωρεά οργάνων φέρνει φως στη ζωή κάποιων από τους ασθενείς, που κερδίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Με τη μεταμόσχευση, η οποία στοιχίζει λιγότερο από τις θεραπείες και τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, σώζονται ακόμα κι άνθρωποι με νεφρική ανεπάρκεια που ταλαιπωρούνται και συντηρούνται τεχνητά στη ζωή πχ με αιμοκάθαρση. Από ένα δότη, μέσω της δωρεάς ζωτικών οργάνων, σώζονται άμεσα έως 6 ασθενείς, ενώ αν συνυπολογίσουμε τη χρήση ιστών, μπορούν να σωθούν ακόμα και 100 άτομα».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη «η αλλαγή στη συμπεριφορά του κόσμου απέναντι στη δωρεά οργάνων, αν και πάντα ήταν καλή, παραμένει περιορισμένη».

Όπως εξήγησε «Δεν έχουμε αρνήσεις προσφοράς. Οι Έλληνες στην πλειονότητά τους, σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, είναι υπέρ της δωρεάς οργάνων. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη οργάνωσης όσον αφορά στην προσέγγιση περιπτώσεων, που θα μπορούσαν να χαρίσουν όργανα».

Και συνέχισε «Οι πολίτες εφόσον τους  συμπεριφερθεί σωστά το Σύστημα Υγείας και πεισθούν από το περιβάλλον του νοσοκομείου ότι έγιναν τα πάντα προκειμένου να σωθεί ο άνθρωπός τους που τελικά φεύγει από εγκεφαλικό θάνατο, συμφωνούν, συναινούν και σε πολλές περιπτώσεις βρίσκουν παρηγοριά στη προσφορά ζωής μέσα από την απώλεια του δικού τους ανθρώπου».

Ο καθηγητής και Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων επισήμανε ότι είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι μόσχευμα, από τα γίνουμε δωρητές άλλων, τονίζοντας παράλληλα πως «ακόμα και αν κάποιος δηλώσει ότι θέλει να είναι δωρητής οργάνων δε σημαίνει απαραιτήτως και ότι θα γίνει».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα