Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις στον καφέ βρίσκονται οι καταναλωτές καθώς από την 1η Ιανουαρίου θα πληρώνουν τέλος 4 λεπτών ανά τεμάχιο πλαστικού ποτηριού (πλέον ΦΠΑ), ενώ τα πλαστικά καλύμματα θα λογίζονται ως ξεχωριστά προϊόντα ακόμη και αν διατίθενται με ενιαίο τρόπο με το ποτήρι.
Το ποσό αυτό που θα έχει ξεχωριστό κωδικό στην ταμειακή μηχανή, πλέον του κόστους του καφέ και θα αποδίδεται κατευθείαν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και θα καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο. Οι καταναλωτές που δεν θέλουν να επιβαρύνονται με το περιβαλλοντικό τέλος μπορούν να κάνουν χρήση των δικών τους συσκευασιών .
Πάντως η τιμή του καφέ στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει ήδη εκτιναχθεί καθώς πωλείται ακριβότερος κατά 4-6% , ενώ στην εστίαση έχουν περάσει αυξήσεις που κυμαίνονται από 5% έως 20%. Ωστόσο, μεμονωμένοι επαγγελματίες, ειδικά στην περιφέρεια, έχουν ανεβάσει τις τιμές μέχρι και 33%.
Ο καφές εσπρέσο σε πλαστικό ποτήρι κοστίζει πλέον από 1,80 έως 2,30 ευρώ όταν το καλοκαίρι η τιμή του κυμαινόταν από 1,50 έως 2 ευρώ, ενώ στον σερβιριζόμενο καφέ από τα 2,80 – 3 ευρώ οι τιμές έχουν ανέβει στα 3,30-3,70 ευρώ, ενώ ανάλογα με την περιοχή φτάνει και τα 4 ευρώ.
Ωστόσο οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις είναι μόνο η αρχή καθώς η τιμή αναφοράς του καφέ Arabica στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αυξήθηκε από 1,07 δολ./λίβρα (454g) σε περίπου 1,95 δολ./λίβρα σε ετήσια βάση. Οι τιμές του πράσινου κόκκου της ποικιλίας Arabica έχουν καταγράψει αύξηση άνω του 80% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Από την άλλη η αύξηση για τους κόκκους της Robusta ξεπέρασε το 30%, ενώ δεν αποκλείεται οι τιμές να καταγράψουν νέα άνοδο τους επόμενους μήνες. Ο λόγος είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν τη Βραζιλία, μακράν τη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ στον κόσμο, και οι αυστηροί περιορισμοί λόγω Covid-19 στο Βιετνάμ, που έχουν βάλει φρένο στις εξαγωγές.
Την ίδια ώρα μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, που επηρεάζουν εκατομμύρια καταναλωτές, καταγράφεται πλέον και στην Ελλάδα. Στα ύψη έχουν ανέβει οι τιμές με αποτέλεσμα αρκετά νοικοκυριά να δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα απαραίτητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου τιμών καταγράφονται κατά μέσο όρο αυξήσεις:
Λαχανικά +21%
Ελαιόλαδο + 19%
Ηλιέλαιο +30%
Τυριά +15%
Ζυμαρικά +13%
Αρνί – Κατσίκι +18%
Κοτόπουλο +10%
Ψάρια +8%
Αυγά +4%
Γαλακτοκομικά +5%
Δημητριακά +4%
Όσπρια +5%
Ζάχαρη +5%
Σοκολάτα +5%
Έτσι, αθροιστικά το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» με τους πλέον συγκρατημένους υπολογισμούς για τα βασικά είδη και τα προϊόντα πρώτης ανάγκης για μια οικογένεια έχει δεχτεί συνολική αύξηση σχεδόν 40% σε σχέση με το καλοκαίρι και μάλιστα σε ανοδικές τάσεις σε εβδομαδιαία βάση.
Τα μηνύματα της αγοράς από εισαγωγείς, παραγωγούς, βιομηχανίες και διανομείς είναι αρνητικά καθώς προβλέπονται και νέα «κύματα» ανατιμήσεων κάθε μήνα, δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα…«τσουνάμι» ακρίβειας στις ελληνικές οικογένειες.
Χριστιάννα Κούσιου