back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση με Johnson & Johnson

Διαβάστε επίσης

Την ερχόμενη Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση όσων έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ενώ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη που έγινε σε απρόθυμους να εμβολιαστούν.

Όπως φάνηκε ο κύριος λόγος μη εμβολιασμού ήταν η πεποίθηση πως είναι άτρωτοι στη λοίμωξη. Η μελέτη, είπε, αφορούσε σε διάφορα κράτη και το φαινόμενο ήταν πιο έντονο σε κράτη που επικρατεί ο εγωκεντρισμός.

Αρχικά η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ανοσία ανθρώπων που είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει. Όπως είπε σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανοσία διαρκεί έξι ή περισσότερους μήνες.

“Για άτομα που είχαν νοσήσει με Covid, υπάρχει σύσταση για μια δόση εμβολίου έξι μήνες μετά τη νόσηση, συνέχισε. Η φυσική ανοσία συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου και λέγεται υβριδική, προστατεύοντας και από τη μετάλλαξη Δέλτα”.

Όπως είπε, η ανοσία είναι υψηλή αλλά όχι 100% προστατευτική, καθώς “επηρεάζεται από την ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και μεταλλάξεις”.

Η καθηγήτρια ανακοίνωσε ότι μελετάται η ηλικιακή επέκταση της τρίτης δόσης.

Σχετικά με την τρίτη δόση, αναφέρθηκε σε μελέτη του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Lancet. Σύμφωνα με τη μελέτη συγκρίθηκε το mRNA εμβόλιο της Pfizer σε πάνω από 728.000 άτομα άνω των 12 ετών, στα οποία χορηγήθηκε τρίτη δόση από Ιούλιο ως Σεπτέμβριο του 2021. Η σύγκριση έγινε με την κατάσταση που είχαν τα ίδια άτομα όταν είχαν κάνει δύο δόσεις. Οι παράγοντες που αναζητήθηκαν ήταν οι εισαγωγές και η σοβαρή νόσηση. Η αποτελεσματικότητα ελέγχθηκε επτά ημέρες μετά την τρίτη δόση. Τα ευρήματα ήταν: 93% τα άτομα που έλαβαν τρίτη δόση είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο και 92% σοβαρής νόσησης.

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική όσων έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση όσων έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Προϋπόθεση είναι να έχουν περάσει δύο μήνες από την πρώτη δόση, ενώ η αναμνηστική θα γίνεται είτε με το ίδιο το J&J, είτε με Pfizer, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνει και με Moderna.

Ο κ. Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεπεράσαμε τους 12,9 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Το 63,4% έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος είναι στο 68,8%. Το 60,8% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του στη χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

 

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα