back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φωτοβολταϊκό πάρκο 6 MW κατασκευάζει ο Δήμος Κοζάνης

Διαβάστε επίσης

Με στόχο η Κοζάνη να αποτελέσει την πρώτη περιοχή στη χώρα με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα ο δήμος κατασκευάζει φωτοβολταϊκό πάρκο 6 MW, το οποίο θα καλύψει το σύνολο των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια. Το έργο πρόκειται να εξασφαλίσει την ενέργεια σε δημοτικά και σχολικά κτήρια, δημοτικό φωτισμό, αρδευτικές γεωτρήσεις και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Διεκδίκηση της δημοτικής αρχής είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση 100% ως case study από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο διερευνώνται και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του έργου.

«Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου. Πήραμε την έγκριση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, θα καταβάλλουμε τις 600.000 ευρώ, που απαιτούνται για αυτό  και διερευνώνται οι πηγές χρηματοδότησης ούτως ώστε στην αρχή της νέας χρόνιας να είμαστε σε θέση να το δημοπρατήσουμε», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο δήμαρχος Κοζάνης  Λάζαρος Μαλούτας. «Η μόνη δραστηριότητα του δήμου, που δεν θα καλύπτεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης  γιατί έχει πολύ μεγάλες ενεργειακές καταναλώσεις».

«Ο Δήμος Κοζάνης είναι πρωτοπόρος στα θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης ενέργειας», σημειώνει ο δήμαρχος. «Εδώ και 10 χρόνια έχουμε τοποθετήσει μικρά φωτοβολταϊκά στα σχολεία μας εξυπηρετώντας δύο στόχους. Ο ένας είναι να φέρουμε σε επαφή τους μαθητές με τις νέες τεχνολογίες και τις ΑΠΕ και ο δεύτερος η εξοικονόμηση του ηλεκτρικού ρεύματος, που χρειάζεται το κάθε σχολείο. Παράλληλα όλη η πόλη χρησιμοποιεί την τηλεθέρμανση εδώ και 30 χρόνια. με ένα δίκτυο 400 χιλιομέτρων μέσα στην πόλη χωρίς να γίνεται καμία καύση ούτε πετρελαίου ούτε φυσικού αερίου. Οι πολίτες πληρώνουν το 50% του ποσού  που θα πλήρωναν αν έκαναν χρήση πετρελαίου. Τώρα βεβαίως λόγω της απολιγνητοποίησης της ΔΕΗ προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους. Έχει συμφωνηθεί μια δραστηριότητα με τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΦΑ να γίνει μια νέα μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης».

«Η Κοζάνη του μέλλοντος είναι κλιματικά ουδέτερη»

«Η μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι να βάλουμε τις βάσεις και να καταφέρουμε να ενταχθούμε  στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030». Από τη στιγμή, που σταματά η λιγνιτική δραστηριότητα στην περιοχή πρέπει να αναπτυχθεί ένα άλλο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο. Να προχωρήσουμε προς το μέλλον και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε πιο γρήγορα από άλλες περιοχές της Ελλάδας» τονίζει ο κ. Μαλούτας. 

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα