back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι ακραίοι καύσωνες που προβλέπονταν κάθε 10.000 χρόνια είναι η “νέα κανονικότητα”

Διαβάστε επίσης

H βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γλασκώβη η Cop26 για την κλιματική κρίση, ότι ακραίοι καύσωνες που κάποτε είχε προβλεφθεί ότι θα συνέβαιναν κάθε 10,000 χρόνια, τώρα είναι η «νέα κανονικότητα» και θα σημειώνονται κάθε τρία χρόνια. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι για όλα αυτά ευθύνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη. Μάλιστα η βρετανική εφημερίδα  The Guardian που μεταφέρει την προειδοποίηση έχει στην πρώτη σελίδα της  φωτογραφία από τις πυρκαγιές στην Εύβοια, τον περασμένο Αύγουστο. Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση προς τους παγκόσμιους ηγέτες που βρέθηκαν στη Γλασκώβη για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ, αναφέρει ο βρετανικός Guardian. 

Στις Βρυξέλλες πάντως και στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που εξελίσσεται στην Γλασκώβη , επεξεργάζονται σχέδια ώστε να συμπεριλάβουν την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στο πρόγραμμα «πράσινων επενδύσεων» εν μέρει λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, αλλά  και γιατί υπάρχουν κράτη – μέλη που επιμένουν ότι αυτές οι πηγές ενέργειας θα πρέπει να συμπεριληφθούν ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε πιο αποδυναμωμένα «πράσινα στάνταρντ» για την Ε.Ε.

Σε μια άλλη εξέλιξη που αφορά την κλιματική κρίση και σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) και της PwC, η επιβολή φορολογίας  στις  εκπομπές άνθρακα θα μπορούσε να μειώσει τα παγκόσμια αέρια θερμοκηπίου κατά 12% με κόστος λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτη έκθεση διαπίστωσε ότι εάν οι παγκόσμιες κυβερνήσεις συμφωνούσαν από κοινού να ορίσουν μια κοινη τιμή φόρου για τη ρύπανση το κόστος θα ήταν μικρότερο από τις οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από τις συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης κλιματικής κρίσης.

Τα «έσοδα άνθρακα» που εισέρχονται στα κρατικά ταμεία από τις πιο ρυπογόνες εταιρείες του κόσμου θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τα σκληρά πιεσμένα νοικοκυριά ή να επιστρέψουν σε πράσινες βιομηχανίες που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών δημιουργώντας θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση ανέλυσε ένα σχέδιο που προτάθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) νωρίτερα αυτό το έτος για να βοηθήσει στην επιτάχυνση των περικοπών των εκπομπών άνθρακα στον κόσμο έως το 2030, σε μια προσπάθεια να παραμείνει μεταξύ 1,5 και 2 C της παγκόσμιας θέρμανσης σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζεται βάσει της συμφωνίας του Παρισιού το 2015.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΔΝΤ, οι εταιρείες με υψηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, σε χώρες υψηλού εισοδήματος, θα υπόκεινται σε  φόρο άνθρακα 75 $ για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται. Η τιμή αυτη θα μειώνονταν στα 50 $ ο τόνος για τους ρυπαίνοντες στις χώρες μεσαίου εισοδήματος και στα 25 $ ο τόνος για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Πηγή: The Guardian

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα