back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την τρίτη δόση – Με rapid από το Σάββατο σε αγορά και δημόσιες υπηρεσίες οι ανεμβολίαστοι

Διαβάστε επίσης

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Cοvid-19, για όλους τους ενηλίκους, με την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Για να κλείσει λοιπόν κάποιος ραντεβού τρίτης δόσης θα πρέπει να έχει παρέλθει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση των εμβολίων της Moderna, της Pfizer και της AstraZeneca.

Όσον αφορά στους πολίτες άνω των 18 ετών που έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J, η διαδικασία για την αναμνηστική δόση θα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχουν περάσει δυο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού τους. Η αναμνηστική δόση θα μπορεί να είναι είτε με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο της Pfizer, ενώ στο άμεσο διάστημα θα γίνεται αναμνηστική δόση και με Moderna.

Την ίδια ώρα, σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν πλέον παντού το αποτέλεσμα αρνητικού rapid test ή pcr, από την εργασία τους μέχρι το κομμωτήριο. Μόνο στα σούπερ μάρκετ, τις εκκλησίες και τα φαρμακεία θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς την επίδειξη τεστ.

Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου:

— Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα προσέρχονται στη δουλειά τους με δύο rapid ή PCR τεστ εβδομαδιαίως. Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας θα εισέρχονται σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, μεικτούς χώρους εστίασης και δημόσιες υπηρεσίες μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR τεστ.

Δεν υπάρχει αντίστοιχο μέτρο για την είσοδο σε καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και σε θρησκευτικούς χώρους.

-Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και διπλασιάζονται οι ποινές σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Το πρόστιμο ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας ενώ θα ανακοινώνονται τα καταστήματα των παραβατών.

-Σε αθλητικούς χώρους με φιλάθλους όταν δεν τηρούνται τα μέτρα , η ποινή θα συνδυάζεται με την απουσία φιλάθλων στο επόμενο παιχνίδ.

«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν», είπε ο κ. Πλεύρης, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρχει « καμία ανοχή σε όσους δέχονται ανεμβολίαστους στους αμιγείς χώρους». Επίσης, διπλασιάζονται οι τιμές των προστίμων: 5.000 ευρώ και 10 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

-Το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους γιατρούς θα παραμείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί. Το ίδιο ισχύει και για τους επικουρικούς γιατρούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν θα ανανεωθεί η θητεία τους.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα