back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Η χρονιά του ρομπότ»: Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση από το Γαλλικό Ινστιτούτο

Διαβάστε επίσης

Στο σημείο συνάντησης της τέχνης με την επιστήμη, η ταινία «Η Χρονιά του ρομπότ» (2019) απεικονίζει έναν άνθρωπο και το τεχνολογικό του ομοίωμα, ένα ρομπότ. Σαν μία συλλογή αρχείων όπου καταγράφονται λεπτομερώς οι πρώτες επαφές και οι συνομιλίες μεταξύ ρομπότ και ανθρώπων, η ταινία εξετάζει το φαινόμενο της γνωστικής ασυμφωνίας, την ανεπαίσθητη και μυστηριώδη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές.
Στην ταινία συμμετέχουν άτομα της τρίτης ηλικίας, που ενίοτε πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή άνοια, νέοι ενήλικες με αυτισμό ή άλλες νευρολογικές διαταραχές. Μετά από την αρχική τους έκπληξη και αντιλαμβανόμενοι τον τεχνητό χαρακτήρα της λειτουργίας του ρομπότ, οι τρόφιμοι επιχειρούν παρ’ όλα αυτά να αναπτύξουν σχέσεις μαζί του.
Η μοναδική προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας προτείνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Ψηφιακού Νοεμβρίου που επιχειρεί να προάγει την πρόσβαση όλων στις νέες τεχνολογίες και να αναδείξει την πολυμορφία της γαλλικής ψηφιακής δημιουργίας.
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, Yves Gellie, θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για να συνομιλήσει με τον Βαγγέλη Πρατικάκη, δημοσιογράφο επιστήμης στην εφημερίδα Το Βήμα και στον δικτυακό τόπο in.gr και για να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.
Τη συζήτηση θα ανοίξει ο πρωταγωνιστής της ταινίας, το ρομπότ NAO, που παραχωρείται από την Mobile Technology, χορηγό τεχνολογίας της εκδήλωσης, η οποία εξειδικεύεται στις αναδυόμενες τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Μπροστά στο κοινό, το διάσημο ρομπότ θα επιδείξει ζωντανά τις σωματικές του δεξιότητες και θα μας καταπλήξει με τις επιδόσεις του!

Ταυτόχρονη μετάφραση – Η συζήτηση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά από την ιστοσελίδα μας ifg.gr | Στο πλαίσιο του κύκλου «Η νεολαία καινοτομεί»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα