back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε το εμβόλιο, δεν θα ξαναπάμε σε lockdown

Διαβάστε επίσης

Το lockdown ήταν η απάντηση όλων των οργανωμένων κοινωνιών προ του εμβολίου και τώρα που έχουμε εμβόλιο δεν πρόκειται να ξαναπάμε σε lockdown, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

«Είμαι κατηγορηματικός γιατί αυτή τη στιγμή 3 στους 4 Έλληνες έχουν πράξει το σωστό, έχουν εμβολιαστεί, και θα ήταν πάρα πολύ άδικο σήμερα να επιβάλουμε συνολικούς περιορισμούς με τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό κόστος για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο αφορά σήμερα μία μειοψηφία των Ελλήνων», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι και στην χώρα μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι «με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην 3η δόση σημειώνοντας ότι «το τείχος ανοσίας παρουσιάζει ρωγμές, ειδικά στους ηλικιωμένους» ενώ ερωτηθείς για την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη τόνισε πως «είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αξιολογήσουμε και το οποίο το ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή», πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν θεωρεί ότι έχουμε μεγάλη δυσκολία να πείσουμε όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση να εμβολιαστούν με την τρίτη».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το testing «δεν είναι μία τιμωρία, είναι μια προστασία για τους ανεμβολίαστους και για όλους τους υπόλοιπους», ενώ σημείωσε πως «η Ελλάδα σήμερα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στο testing».

Υπογράμμισε όμως ότι δεν είναι χαμένη και η μάχη για την πρώτη δόση, καθώς καθημερινά 5.000, 6.000, 7.000, 8.000 συμπολίτες κάνουν το βήμα και εμβολιάζονται. «Εάν φτάναμε τους 20.000 θα είχαμε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα»., σημείωσε.

Απαντώντας στι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορα την πολιτική αγια τους ανεμβολίαστους στις Εκκλησίας τόνισε ότι «οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας, δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να ελέγξει και εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού θα το συζητούσαμε».

Υποστήριξε ωστόσο ότι «το ζήτημα εδώ δεν είναι οι εκκλησίες μόνο, αλλά η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας και ένα ταυτοτικό παιχνίδι προς άγρα ψήφων, το οποίο δυστυχώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί και το κάνει σήμερα»

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα τόνισε ότι την δοκιμάσαμε στους υγειονομικούς και η αλήθεια είναι ότι χτυπήσαμε ένα σκληρό τείχος κάποιων συμπολιτών μας οι οποίοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα, παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Κρίναμε, λοιπόν, ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της και τα περιθώρια της αποτελεσματικότητας», σημείωσε καθιστώντας σαφές πως δεν την συζητάμε ούτε για τα Σώματα Ασφαλείας, ούτε για τον Στρατό.

«Η δική μας πολιτική παραμένει να επιχειρήσουμε να πείσουμε τουλάχιστον τους μισούς ανεμβολίαστος γιατί από τις μετρήσεις φαίνεται περίπου ότι υπάρχουν οι μισοί των ανεμβολίαστων που δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε ποτέ να τους πείσουμε να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε εξάλλου την σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα διερωτώμενος «τι πάει να πει επιτροπή “κοινής αποδοχής”. Δηλαδή θα ζητάμε κομματικά πιστοποιητικά από τους επιστήμονες;»

Ελληνογαλλική συμφωνία

Όσον αφορά την ελληνογαλλική συμφωνία τόνισε ότι είναι σαφής: «Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει σε περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί».

Υπογράμμισε ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας και τόνισε πως θα μπορούσε να αποτελεί το πρόπλασμα αντίστοιχων συμφωνιών που θα χτίσουν αυτή την έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα «δεν είναι επιθετική χώρα, η Ελλάδα προβάλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ», ενώ σε ότι αφορά την στάση της Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι την είχε πιέσει πολύ να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία, από την άλλη μπορεί να καταλάβει ότι αν ήθελε να παίξει τον ρόλο του τρίτου διαμεσολαβητή, όφειλε ίσως στο μυαλό της να είναι ουδέτερη.

«Μόνο που υπάρχει μια διαφορά εδώ: η Γερμανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να δεχτώ από καμία ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση, αν τα καταφέρουμε να τα βρούμε εμείς με την Τουρκία αυτό δεν θα το οφείλουμε σε κανέναν τρίτο, αλλά σε έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, πιστεύω στο ανώτατο επίπεδο».

«Γι’ αυτό και εγώ δεν έχω κόψει ποτέ τις επικοινωνίες με τον κ. Erdogan, για να μπορέσουμε να καθίσουμε να συζητήσουμε πώς θα επιλύσουμε το μείζον ζήτημα το οποίο μας απασχολεί 40 χρόνια τώρα, που είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εξάλλου για το εάν η πολιτική αναταραχή στην Βόρεια Μακεδονία μπορεί να φέρει αλλαγές και στη Συμφωνία των Πρεσπών, σχολίασε πως «οι Συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις».

Για την ακρίβεια

Όσον αφορά την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτακης υπογράμμισε πως οι λογαριασμοί ρεύματος θα αυξάνονταν δέκα φορές παραπάνω, αν δεν υπήρχε η κυβερνητική παρέμβαση, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στον ρόλο της ΔΕΗ λέγοντας ότι «την παραλάβαμε στο 1 ευρώ τη μετοχή και τώρα ολοκληρώνεται μία αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, 1,350 δισεκατομμύρια ευρώ, με 9 ευρώ την μετοχή, με τεράστιο ενδιαφέρον, με το κράτος να εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο της δημόσιας επιχείρησης».

«Μία ισχυρή ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους καταναλωτές και να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων», πρόσθεσε.

Δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, πέραν αυτής κατά 2% που έχει ήδη αποφασιστεί, αλλά και σχέδιο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, για τους αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα καθώς και για τους νέους αγρότες.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εκ νέου ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» και μάλιστα υπογράμμισε ότι «όσο και αν αυτό μπορεί να ακούγεται σήμερα φιλόδοξο, η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη, και με την απλή αναλογική».

«Αυτός θα είναι ο στόχος μας. Εάν δεν τον πετύχουμε, θεωρώ ότι θα είναι περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα πρέπει να μεσολαβήσει η άχαρη περίοδος των διερευνητικών εντολών και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», πρόσθεσε, ενώ σχολιάζοντας σενάρια για «πόλο Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα διακυβέρνησης», τόνισε πως «η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας. Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση».

«Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ή αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί. Τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σαφέστατα: θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πριν μεσολαβήσαν τέσσερα χρόνια με τον κ. Τσίπρα που κυβέρνησε όπως κυβέρνησε και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα