back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιφέρεια Αττικής: Πάνω από 300 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση των καμένων και αντιπλημμυρικά έργα

Διαβάστε επίσης

Το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών της Αττικής καθώς και την αντιπλημμυρική τους θωράκιση παρουσιάστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που αφορά τις πληγείσες περιοχές Αλεποχωρίου, Βαρυμπόμπης και των Βιλίων (Γεράνια Όρη, Πάρνηθα και Όρος Πατέρα) που κάηκαν φέτος το καλοκαίρι. Το σχέδιο χωρίζεται σε δύο φάσεις την άμεση και την έμμεση. Η πρώτη φάση έχει συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατομμύρια ευρώ και η δεύτερη 283 εκατ. ευρώ καθώς είναι μακροπρόθεσμή.

Ειδικότερα) το Σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Την καταγραφή και εκτίμηση του εύρους της καταστροφής.
  • Την εκτίμηση των κινδύνων πλημμυρών ανά λεκάνη απορροής και κοίτη ρέματος
  • Ιεραρχημένες προτάσεις των απαραίτητων μελετών και έργων
  • Τις χρονικές διαδικασίες υλοποίησης και τις προτάσεις για την επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδιασμού
  • Παρεμβάσεις ελαχιστοποίησης πλημμυρικής διακινδύνευσης (με την έκδοση μελετών και έργα που χρειάζεται να υλοποιηθούν σε άμεσο χρονικό ορίζοντα καθώς και σε έργα, που βάση διαδικασιών και σταδίων θα πρέπει να υλοποιηθούν σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Το σχέδιο παρουσίασε ο επικεφαλής του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Αστεροσκοπείου καθηγητής Χ. Κοντοές και η ομάδα του. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προέκυψε μετά από τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν στις πληγείσες περιοχές.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης μετά την ενημέρωση προς το σώμα αφού τόνισε ότι δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στα έργα καθαρισμού των ρεμάτων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία είναι ενήμερα για το σχέδιο αυτό και κατέληξε: «Είμαστε έτοιμοι με συγκεκριμένο σχέδιο να συμβάλουμε στην αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής – Αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσουμε άμεσα και στοχευμένα, η εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων από την πολιτεία».

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα