back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Συλλαλητήριο στην Αθήνα «ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδίκησης σύγχρονων δικαιωμάτων»

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδίκησης σύγχρονων δικαιωμάτων» έστειλαν τα συλλαλητήρια Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων που οργανώθηκαν απόψε σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και σε μια σειρά πόλεις της χώρας ενώ οι σχετικές πρωτοβουλίες Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων συνεχίζονται τις επόμενες μέρες.

Στην Αθήνα, σωματεία και εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς, Φοιτητικοί Σύλλογοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματιών και μαζικοί φορείς συναντήθηκαν σε μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, στο πλευρό των Σωματείων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του κόμματος.

Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου, τηρήθηκε, ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη, γραμματέα του Παραρτήματος Οικοδόμων του Βύρωνα, που έχασε τη ζωή του σε απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση το 2011, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, της σκληρής καταστολής και της δράσης παρακρατικών μηχανισμών.

Ξεχωριστή στιγμή στο αποψινό συλλαλητήριο ήταν η ανακοίνωση της νίκης των εργαζομένων στην COSCO όταν εκπρόσωποι της ΕΝΕΔΕΠ από το βήμα του συλλαλητηρίου ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους για την ικανοποίηση των περισσότερων αιτημάτων τους από την εταιρεία.

«Η αδιαλλαξία έσπασε με την αποφασιστική πάλη των εργαζομένων στο λιμάνι», τόνισε, καταχειροκροτούμενος από τους συγκεντρωμένους, ο Δημήτρης Λινάρδος μέλος του ΔΣ της ΕΝΕΔΕΠ, και πρόσθεσε πως «το Σωματείο και οι εργαζόμενοι μετά την πρώτη αυτή νίκη συνεχίζουν τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης».

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε ηχηρή απάντηση στα προκλητικά, χωρίς ίχνος ντροπής ψέματα της κυβέρνησης για δήθεν θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ώρα που τα νοσοκομεία έχουν ρημάξει από τραγικές ελλείψεις προσωπικού», τόνισε η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ.

«Θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια να οργανωθεί ένα μαζικό μαχητικό κίνημα ώστε να δοθεί η απαιτούμενη απάντηση στο τερατούργημα της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, η πάλη για σύγχρονα δικαιώματα» τόνισε.

«Η ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη είναι καθοριστικό ζήτημα, οι εργαζόμενοι δε θα ανεχθούν τα 10ωρα, γενικά τις ελαστικές σχέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» .

Τόνισε ότι «θα παλέψουν για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Ο Μ. Ρίζος κατέστησε σαφές ότι «οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν ανέχονται να υπάρχουν κάθε μέρα δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες διασωληνωμένοι, με την κυβέρνηση να λέει ότι το σύστημα υγείας έχει πεπερασμένες δυνατότητες τη στιγμή που τα ποσά που δαπανά για πολεμικούς εξοπλισμούς τείνουν στο άπειρο».

Το περιεχόμενο του αγώνα των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, «για ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που δε θα τους διαχωρίζει, θα παρέχει ενιαία γνώση, θα τους μορφώνει και δε θα τους εξοντώνει», μετέφερε στον χαιρετισμό του ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Σωκράτης», μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

«Η προσπάθεια να μπει στον γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, να βγάλουν εκτός νόμου το δικαίωμά μας να απεργούμε, να διαμαρτυρόμαστε, να διαδηλώνουμε, να οργανωνόμαστε στα σωματεία μας δεν μπορεί να περάσει αναπάντητη. Οι εκπαιδευτικοί νιώσαμε στο πετσί μας, με τις αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές, τις απειλές και την τρομοκρατία όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει χτιστεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

«Έχουμε καθήκον και υποχρέωση να αντιδράσουμε απέναντι σε αυτή την πολιτική που φέρει σε δεύτερο πλάνο την ίδια μας τη ζωή. Δεν χωράνε μοιρολόγια, δεν χωρά κανένας συμβιβασμός. Μόνο με τον οργανωμένο αγώνα, όταν γινόμαστε η εργατιά μια γροθιά, σε σύγκρουση με τις κυβερνητικές πολιτικές όποιας απόχρωσης κι αν είναι, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, μόνο τότε έχουμε αποτελέσματα» τόνισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Στην «ανάγκη οργάνωση της πάλης «από τα κάτω», στην αναγκαιότητα μαζικοποίηση των συνδικάτων και στην είσοδο χιλιάδων εργαζομένων στη συλλογική δράση» αναφέρθηκε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Αττικής και του Επιχειρησιακού Σωματείου στην «TASTY»

Για τον «αγώνα διεκδίκησης Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης και για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση συνδικαλιστή στη Λάρισα, καθώς και εργαζομένων που συμμετέχουν στη δράση του Σωματείου» μίλησε ο Γεράσιμος Τσεκούρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρεία «Praktiker» και κάλεσε στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για το Σάββατο και στη συγκέντρωση έξω από το κατάστημα του Ταύρου.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με όλους όσους δεν πιστεύουν ότι κανονικότητα είναι να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, χωρίς ξεκούραση, με μισθούς που τελειώνουν στα μέσα του μήνα, να μας νοικιάζουν δουλέμποροι και να μας έχουν όμηρους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής.

«Είμαστε εδώ γιατί δεν είμαστε αναίσθητοι, γιατί όταν ακούμε κάθε μέρα για τους δεκάδες νεκρούς από την πανδημία, αγανακτούμε. Γιατί δε δεχόμαστε η υγεία μας και η ασφάλεια μας να αντιμετωπίζονται λες και είναι εμπορεύματα προς πώληση. Γιατί δε συμβιβαζόμαστε με το θάνατο, με τα συνεχόμενα εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα των συναδέλφων μας διανομέων και κανενός εργάτη», πρόσθεσε.

«Από το σημερινό συλλαλητήριο βγαίνει η ανάγκη να δυναμώσει η προετοιμασία για να φτιαχτεί παντού απεργιακό κλίμα. Εμείς οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία, οι διανομείς προετοιμάζουμε για τις 9 Νοέμβρη 24ωρη απεργία, αντίστοιχες απεργιακές μάχες προετοιμάζονται και σε άλλους κλάδους. Αυτές οι μάχες μπορούν και πρέπει να συναντηθούν σε μια νέα μεγάλη πανεργατική απεργία, που θα παραλύσει όλη τη χώρα» τόνισε ο Γ.Στεφανάκης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα