Η πρώτη επίσημη αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ταϊβάν διαβεβαίωσε την Ταϊπέι ότι «δεν είναι μόνη», προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας.
Η Ταϊβάν, που δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με καμία ευρωπαϊκή χώρα, με εξαίρεση το Βατικανό, επιθυμεί να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις χώρες μέλη της ΕΕ.
Η επίσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που η Κίνα έχει οξύνει τη στρατιωτική ένταση, με κινεζικά αεροσκάφη να πετούν συχνά στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί «κινεζική επαρχία».
Επικεφαλής της, όπως χαρακτηρίστηκε, πρώτης «επίσημης» ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας είναι ο Γάλλος ευρωβουλευτές Ραφαέλ Γκλιξμάν, γνωστός επικριτής της Κίνας, εναντίον του οποίου το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις τον Μάρτιο.
«Ήρθαμε εδώ με ένα πολύ απλό, πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: δεν είστε μόνοι. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό σας», τόνισε ο Γκλιξμάν απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ- γουέν στη διάρκεια συνάντησης που μεταδόθηκε live μέσω του Facebook.
Ο Γκλιξμάν χαρακτήρισε τη δημοκρατία της Ταϊβάν «έναν θησαυρό που όλες οι δημοκρατίες του κόσμου πρέπει να αγαπούν και να προστατεύουν».
«Η Ευρώπη είναι στο πλευρό σας, στο πλευρό σας για να υπερασπιστείτε την ελευθερία, το κράτος δίκαιου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», συνέχισε ο ίδιος, καλώντας την ΕΕ να ενισχύσει τη συνεργασία της με το νησί.
«Έχει έρθει η ώρα για εμάς στην ΕΕ να δείξουμε ότι είμαστε στο ίδιο πλοίο (…) πρέπει στη συνέχεια να καταρτίσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα συναντήσεων υψηλού επιπέδου και (να λάβουμε) συγκεκριμένα μέτρα υψηλού επιπέδου για να χτίσουμε μαζί μια πολύ πιο ισχυρή σύμπραξη μεταξύ ΕΕ και Ταϊβάν», τόνισε ο Γκλιξμάν.
Τον προηγούμενο μήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε μια μη δεσμευτική απόφαση να εμβαθύνει τις σχέσεις του με την Ταϊβάν.
Η Τσάι προειδοποίησε για τις εντεινόμενες προσπάθειες της Κίνας να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα της, ενώ υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε ότι η Ταϊβάν και η ΕΕ μπορούν σίγουρα να ενισχύσουν τη σύμπραξή τους σε όλους τους τομείς».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα ένα σπάνιο ταξίδι στην Ευρώπη, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου, το οποίο προειδοποίησε τις χώρες που τον φιλοξένησαν να μην υπονομεύσουν τις σχέσεις τους με την Κίνα.
Φοβούμενες τα αντίποινα από την Κίνα, οι περισσότερες χώρες αποφεύγουν να καλέσουν Ταϊβανέζους υπουργούς ή να στείλουν υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες στο νησί.
Εξάλλου η κινεζική αποστολή στις Βρυξέλλες προειδοποίησε πριν την αποστολή ότι τυχόν επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Ταϊβάν θα «έπληττε θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας και θα έθετε υπό αμφισβήτηση την υγιή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ».
Αντίδραση Πεκίνου
Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να στέλνει τα λάθος μηνύματα στις αποσχιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν, τόνισε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η ευρωπαϊκή πλευρά θα πρέπει να διορθώσει το λάθος της, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ουάνγκ Ουενμπίν στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.
Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταϊβάν με τα 23 εκατομμύρια των κατοίκων της, αποτελεί «κινεζική επαρχία», αν και δεν την ελέγχει, εν αναμονή της «επανένωσής της με την χώρα».
Ωστόσο, το Πεκίνο έχει πληθύνει το τελευταίο διάστημα τις εισβολές πολεμικών αεροσκαφών στην ζώνη ελέγχου της εναέριας άμυνας της Ταϊβάν, δημιουργώντας την εντύπωση ότι έχει την πρόθεση να διαρρήξει το status quo και αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να ανεβάσουν τους τόνους.
Πηγή: ΑΠΕ