back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αιθιοπία: Η κλιμάκωση της κρίσης θα συζητηθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στους αντάρτες του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF) και τις ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας θα συζητηθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενημέρωσαν διπλωματικές πηγές το Γερμανικό Πρακτορείο χθες Πέμπτη.

Η συζήτηση, κατόπιν πρωτοβουλίας του Μεξικού, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον Νοέμβριο, θα διεξαχθεί εν μέρει δημόσια και εν μέρει κεκλεισμένων των θυρών από τις 15:00 (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις πηγές του dpa, τελεί υπό διαπραγμάτευση κοινή ανακοίνωση που θα τεθεί σε ψηφοφορία, ωστόσο η Ρωσία ζήτησε περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το κείμενο χθες.

Νωρίτερα χθες Πέμπτη η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αντίς Αμπέμπα ενέκρινε την οικειοθελή αποχώρηση από την Αιθιοπία του προσωπικού της που δεν είναι απόλυτα απαραίτητο και των μελών των οικογενειών των διπλωματών.

Η πρεσβεία προειδοποίησε ότι η αναταραχή ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στον εφοδιασμό και μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση της βίας σε όλη τη χώρα της Αφρικής. Παρότρυνε τους Αμερικανούς που δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αιθιοπία να κάνουν στοκ τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Θα πρέπει να αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, τη λειτουργία των δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σε περίπτωση επέκτασης των συγκρούσεων, κάτι που θα κάνει δυσκολότερη την επικοινωνία των Αμερικανών στη χώρα με την πρεσβεία, πρόσθεσε.

Ο Τζέφρι Φέλτμαν, ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, αναμένεται στη χώρα για διήμερη επίσκεψη. Θα έχει συνομιλίες με μέλη της κυβέρνησης του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ.

Η σύγκρουση με τους αντάρτες του TPLF έχει εξαπλωθεί κι άλλο τις τελευταίες ημέρες. Ο ομοσπονδιακός στρατός αναγκάστηκε να αποσυρθεί από πόλεις στρατηγικής σημασίας στην πολιτεία Αμχάρα, που γειτονεύει με την πρωτεύουσα.

Το TPLF, σε συνεργασία με τις δυνάμεις του Στρατού Απελευθέρωσης των Ορόμο (OLA), μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν από τους σημαντικότερους οδικούς άξονες της Αιθιοπίας και προελαύνει προς την Αντίς Αμπέμπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εμπόλεμη χώρα, οι αντικυβερνητικοί μαχητές προσπαθούν να κόψουν την οδό ανεφοδιασμού ανάμεσα στο Τζιμπουτί και στην αιθιοπική πρωτεύουσα.

Έχει κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, υπογράμμισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του πως είναι επείγουσα ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

«Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τη βαθιά τους ανησυχία για τον κίνδυνο διαφυλετικής βίας που επιδεινώνει η πολεμοχαρής ρητορική όλων των πλευρών στη σύγκρουση, ειδικά στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε και πρόσθεσε πως άλλη μια πηγή ανησυχίας είναι οι πληροφορίες για συλλήψεις με μοναδική αιτία την εθνική ταυτότητα στην Αντίς Αμπέμπα.

Καθώς κινδυνεύει «η ασφάλεια εκατομμυρίων» πολιτών της Αιθιοπίας και «πάνω από 900.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν συνθήκες που προσιδιάζουν σε λιμό εξαιτίας της σύρραξης», η Ουάσινγκτον «καλεί όλες τις δυνάμεις να αφήσουν στην άκρη τα όπλα και να αρχίσουν διάλογο για να διατηρηθεί η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα του αιθιοπικού κράτους».

Η Ουάσινγκτον καλεί όλα τα μέρη «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την κήρυξη εκεχειρίας χωρίς προϋποθέσεις και για βρεθεί βιώσιμος δρόμος προς την ειρήνη», κατέληξε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Χάικο Μάας, διαπίστωσε επίσης πως καταγράφεται δραματική κλιμάκωση της σύρραξης στην Αιθιοπία, καλώντας να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και όλα τα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

«Ο λόγος φυλετικού μίσους δηλητηριάζει την ενότητα της Αιθιοπίας», προειδοποίησε ο κ. Μάας. «Τα δεινά που υπομένουν οι πολίτες στην Τιγκράι, στην Αμχάρα και στην Αφάρ έχουν προσλάβει καταστροφικές διαστάσεις», πρόσθεσε, μιλώντας για «μεγεθυνόμενη ανθρωπιστική κρίση» στην Αιθιοπία και απευθύνοντας εκ νέου έκκληση να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση των οργανώσεων αρωγής.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα