back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα υπέρ και τα κατά για το χάπι Merck και τα μονοκλωνικά φάρμακα – Έρχονται στην Ελλάδα σε μικρές ποσότητες

Διαβάστε επίσης

Αναμένονται σύντομα στην Ελλάδα και τα δύο νέα φαρμακευτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση  την υποστήριξη των ασθενούντων από τον κορονοιό, δηλαδή το αντιικό χάπι της αμερικανικής βιομηχανίας Merck και τα μονοκλωνικά φάρμακα που κατασκευάζει η επίσης αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly . Και τα δυο αυτά σκευάσματα θα έρθουν σε πολύ μικρές ποσότητες στην ΕΕ και βεβαίως θα διαμοιρασθούν σε ακόμη μικρότερες ποσότητες, ανά πληθυσμό,  στις χώρες μέλη . 

Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στην Ελλάδα γίνονται προσπάθειες η πρώτη παραγγελία των 2.000 δόσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του κορονοιού να έρθει έως τις 11 Νοεμβρίου.  Όσον αφορά το χάπι της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Merck κατά του νέου κορoνοϊού μετά το χθεσινή ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι επιταχύνει τη δαιδικασία έγκρισης και η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στις χώρες  που θα λάβουν ένα μέρος των ευρωπαϊκών παραγγελιών . Όπως δήλωσε η κα Γκάγκα «Περιμένουμε για μονοκλωνικά να έχουμε την έγκριση και να τα έχουμε αρκετά γρήγορα εδώ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, για τα χάπια (Merk ) είμαστε επίσης σε συνεννόηση με την εταιρεία για να μπορέσουμε να τα εισάγουμε και θα έρθουν. Αν έχουμε όμως 6.800 κρούσματα την ημέρα, από τα φάρμακα θα έχουμε 2.000 με 10.000, ως εκεί, όχι 100.000», είπε χαρακτηριστικά.

Το κρισιμότερο όμως  στοιχειό αυτής της συζήτησης δεν είναι πότε θα έρθουν τα δυο αυτά φαρμακευτικά σκευάσματα στην Ελλάδα αλλά σε ποιες ποσότητες θα έρθουν και σε ποιους θα χορηγηθούν .

Όπως εξήγησε σήμερα στον Αθήνα 9.84 ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας , το χάπι της Merck  μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου στο 50%, αλλά στα πρωτα στάδιο νόσησης, διότι σε εξελιγμένη νόσηση η δράση του είναι είναι περιορισμένη. Το όπλο μας, υπογράμμισε ο κ. Παρασκευής παραμένει το εμβόλιο. Το ίδιο, τόνισε με το χάπι της Merk συμβαίνει και με τα μονοκλωνικά φάρμακα. Η διαθεσιμότητα τους είναι περιορισμένη και σε κάθε περίπτωση είναι προτιμητέο να προληφθεί η μόλυνση παρά να αντιμετωπιστεί με όποιες συνέπειας έχει. Επίσης, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ τόνισε ότι όλα τα σκευάσματα στην αρχική φάση αδειοδότησης έχει υψηλό κόστος, λόγω του ύψους των επενδύσεων που έχει κάνει η φαρμακευτική εταιρεία για κλινικές μελέτες κτλ.

Σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος  σημειώνει για τα μονοκλωνικά αντισώματα  .

“ Όσοι «παραμυθιάζουν» τους πολίτες ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν λύση για τη νόσο COvid-19 υπονομεύουν στην ουσία τη συλλογική προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας”. Ο κύριος  Μόσιαλος  εξηγεί σε συνέντευξη του στο ieidiseis ότι «Τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες δείχνουν πως τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να μειώσουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όμως δουλεύουν καλύτερα στα αρχικά στάδια της νόσου και κάτω από συνθήκες ελεγχόμενης χορήγησης. Δεν είναι δηλαδή ένα φάρμακο που το πίνουμε με ένα ποτηράκι νερό. Αλλά πέραν αυτού, και λόγω των δυσκολιών στην παραγωγή τους, δεν θα έχουμε και επαρκείς ποσότητες για τη μαζική διάθεσή τους στον γενικό πληθυσμό. Και αυτό είναι κάτι που το λένε οι ίδιες οι εταιρείες που τα παράγουν γιατί – επί του παρόντος τουλάχιστον – δεν έχουν δυνατότητα μαζικής παραγωγής».

Σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση ότι η ΕΕ εξασφάλισε 220.000 δόσεις αντισωμάτων από την εταιρεία Eli Lilly, ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε 220.000 δόσεις για περίπου 448 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ελλάδα επομένως με βάση τον πληθυσμό της, θα πάρει περίπου 5.250 δόσεις. Δυστυχώς οι 220 χιλιάδες δόσεις φτάνουν μόνο για μια χώρα σαν το Σαν Μαρίνο ή την Ανδόρα. Όχι για την ΕΕ. Αυτές οι δόσεις που θα λάβουμε, εάν υπήρχαν μόνο τα μονοκλωνικά για να σταματήσουμε τη νόσο στον πληθυσμό, εάν ήταν δηλαδή ο μόνος τρόπος άμυνας έναντι του ιού, δεν θα έφταναν ούτε για να καλύψουμε την Αίγινα. Επομένως δεν είναι άμεση λύση. Ούτε θα είναι για πολλούς ακόμη μήνες και μάλλον για χρόνια»

Επιταχύνει ο ΕΜΑ για την έγκριση στο χάπι της Merck 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε σήμερα έτοιμος να συστήσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρήση για έκτακτη ανάγκη του αντιιικού χαπιού κατά της Covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics και το οποίο έλαβε νωρίτερα σήμερα έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο EMA προσπαθεί επίσης να επιταχύνει την αξιολόγηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για το χάπι πριν από την πιθανή διάθεσή του στην αγορά στην ΕΕ, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων.

«Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την αξιολόγησή μας για να λάβουμε έγκριση το συντομότερο δυνατό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων στον EMA, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ακόμη μια ακριβή ημερομηνία.

«Είμαστε επίσης έτοιμοι να συστήσουμε στα κράτη μέλη της ΕΕ να μπορούν να διαθέτουν αυτό το νέο χάπι που χορηγείται διά του στόματος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πριν από την έγκρισή του», συμπλήρωσε ο Καβαλέρι.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή με έδρα της το Άμστερνταμ δεν έχει την αρμοδιότητα να λάβει μια κεντρική απόφαση σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ. Ως εκ τούτου, μπορεί να συστήσει μόνο κράτη μεμονωμένα, εξήγησε.

Η Βρετανία έγινε χθες πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το χάπι της Merck , που περιέχει τη δραστική ουσία μολνουπιραβίρη,  ώστε να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με Covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας. Η θεραπεία μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νοσηλείας, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή της Merck.

Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα