back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΥΠΟΙΚ: Τι θα ισχύσει για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης

Διαβάστε επίσης

Στην εξειδίκευση του μέτρου της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης για το 2022 που ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Σταϊκούρας και Σπήλιος Λιβανός.

Όπως ανακοίνωσαν το μέτρο συνολικού δημοσιονομικού κόστους 50 εκατ. ευρώ θα αφορά 176.000 αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς ή σε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας καθώς και τους νέους αγρότες.

Η επιστροφή του ΕΦΚ από το 2022 θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια:

  • Τα στρέμματα και το είδος της καλλιεργούμενης έκτασης με την επιδότηση μιας καθορισμένης ποσότητας κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και
  • με την υποβολή των τιμολογίων αγοράς της επιδοτούμενης ποσότητας πετρελαίου και την ταυτόχρονα επιστροφή στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στο μέτρο επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο το συνέδεσε και με τις υφιστάμενες ανατιμήσεις στα καύσιμα. Ειδικότερα ανέφερε πως «Δρομολογείται ρύθμιση, εξαιτίας των ανατιμήσεων στην αγορά πετρελαιοειδών, για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται από νέους αγρότες και αγρότες – μέλη συνεργατικών σχημάτων.

Ειδικότερα, το 2022, θα επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου που αναλώνεται από τα εν λόγω πρόσωπα για αγροτική χρήση.

Η επιστροφή θα πραγματοποιείται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι – για παράδειγμα – το είδος και η έκταση της καλλιέργειας, σε συνάρτηση με τις πραγματοποιηθείσες – κατά το εν λόγω διάστημα – αγορές πετρελαίου.

Εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα προωθηθεί η σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων Συλλογικών Φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και των αγροτών που συμμετέχουν σε προγράμματα Συμβολαιακής Γεωργίας, το σύνολο των ωφελούμενων εκτιμάται στους 176.000 αγρότες».

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα